Fredag ble det bestemt å avvikle Byavisa i Trondheim. De sju ansatte fikk beskjeden og at siste nummer av gratisavisen vil bli utgitt onsdag 25. mai. Beslutningen om å nedlegge avisen er tatt etter styrebehandlinger i eierselskapet Nr1 Adressa-Trykk Orkanger AS og i utgiverselskapet Norsk Avisdrift AS.

Flere år med underskudd

Byavisa ble etablert i 1996 og har vært en gratisavis for Trondheim og Melhus. Avviklingen av virksomheten kommer som følge av langvarig driftsunderskudd og betydelig fall i annonseomsetningen i perioden 2013 til 2016. I en pressemelding fra Byavisa påpeker de at det er gjennomført betydelig tiltak over flere år for å rette opp driftsresultatet.

- Men med økte markedsutfordringer og økt svikt i annonseomsetningen har eiere og styre konkludert med at grunnlaget for fortsatt drift ikke lenger er til stede, heter det i pressemeldingen.

- Vemodig

Byavisa ble fram til 2014 utgitt som ukeavis, men har de siste to årene kommet hver 14. dag. Byavisa har i dag sju ansatte.

- Det er vemodig å måtte konstatere at markedet ikke lenger er bærekraftig for en gratisavis som Byavisa. Vi har gjort flere grep de siste årene for å tilpasse oss utviklingen i annonsemarkedet. Men vi har ikke lyktes, og må derfor ta konsekvensene av dette, sier styreleder i Norsk Avisdrift, Henning Johansen, i en pressemelding.

Halvert omsetning

Byavisa er blitt utgitt i et opplag på vel 70.000 aviser, og har alle sine inntekter fra annonsemarkedet. Selskapet har gått med underskudd i flere år, og er nå blitt rammet kraftig av redusert papirannonseomsetning. Hittil i år har fallet vært på over 20 prosent, mens den er mer enn halvert siden 2012.

Norsk Avisdrift AS, som utgir Byavisa, er eid av Nr1 Adressa-Trykk Orkanger AS. Dette selskapet er igjen eid av Amedia og Polaris Media. Trønderbladet er en del av Polaris Media, samen med blant andre Adresseavisen.

Tror ikke på overskudd

- Byavisa har lenge gått med underskudd. Som eiere har vi derfor over tid tilført avisen kapital for å sikre utgivelsen.  Basert på den utviklingen vi nå er vitne til, har vi vurdert situasjonen på nytt og kommet til at  grunnlaget  for å tilføre selskapet ytterligere kapital for å dekke nye underskudd ikke lenger er tilstede. Den negative trenden forsterker seg og vi tror ikke det er en realistisk mulighet til å bringe driften i balanse, sier styreleder i Nr1 Adressa-Trykk Orkanger AS, Arild Engebretsen.