Det er en litt ny måte for Midtre Gauldal å organisere omsorgsboliger på, med måten Støren alderspensjonat blir seende ut når oppussinga er klar.

Det blir 11 omsorgshybler på 28 kvadratmeter hver, og fire leiligheter på 36 kvadratmeter.

– Annen måte

– Det er en litt annen måte å tenke på. Det er ikke alle som trenger en stor leilighet. Folk har individuelle behov. Og man kan gi samme hjelp som om vedkommende er på en sykehjemsplass, sier Målfrid Bogen som er helsefaglig rådgiver i kommunen.

Hyblene har ikke adskilte soverom, men et lite kjøkkenhjørne samt et romslig bad med plass til bruk av hjelpemidler.

I leilighetene er det adskilte soverom, samt kjøkkenhjørne og stue, i ett.

– Har beboerne i hyblene mindre pleiebehov, enn de i leilighetene?

– Det er ikke så godt å si. Det kan for eksempel være ektepar. De kan godt ha store pleiebehov, selv om de bor i leilighetene. Der må vi gjøre individuelle tilpasninger.

Behovet øker

I dag er det 15 omsorgsleiligheter i Støren alderspensjonat, som er fylt opp. Standarden er slitt, og det er behov for modernisering. Når arbeidet med oppussingen starter, er planen at beboerne midlertidig vil bli flyttet over til Svartøymoen omsorgsboliger.

– Hvordan er behovene framover?

– Som jeg ser det, kan vi komme til å trenge enda flere omsorgsleiligheter og –hybler i årene som kommer. Om ti til femten år, blir etterkrigsgenerasjonen gammel. Det er ikke sikkert at alle vil ha behov for sykehjemsplasser, som er det dyreste tilbudet kommunen gir. Dette er ikke diskutert politisk ennå, men det vil nok bli et økende behov, sier Bogen.

Ute på anbud i sommer

Foreløpig er prosjektet kun på tegnebordet til arkitekten, som jobber med prosjektet. Når det er gjort, legges det ut på anbud.

– Vi håper prosjektet kan legges ut på anbud i løpet av sommeren, i alle fall, sier Bernt Midthjell som er ansvarlig for byggeprosjektene i kommunen.

Han vil ikke si noe om kostnadsramme på prosjektet, før det legges ut.