Det første forhandlingsmøtet mellom Melhus og Skaun er unnagjort onsdag ettermiddag. Ordfører Gunnar Krogstad opplyser at det blir nye forhandlingsmøter i neste uke.

Folkeavstemning

- Vi er blitt enige om å holde folkeavstemning i de to kommunene 8. juni, sier Krogstad etter møtet.

Opprinnelig skisserte de to ordførerne at de skulle ha folkeavstemning 30. mai, men det er de blitt enige om er for kort tid til. I stedet blir det altså onsdag 8. juni.

Krogstad opplyser at det vil bli mulig å forhåndsstemme lørdagen før, men bare i kommunen der en bor.

- Vi har drøftet om det kan bli forhåndsstemming på tre ulike steder, men det vil neppe være mulig å få til forhåndsstemming andre steder i landet slik det er ved ordinært valg, forklarer Krogstad.

I Melhus vil 16 år være nedre alder for å kunne delta i folkeavstemning.I Skaun blir det stemmerett fra 18 år. Også i Skaun blir det anledning til å forhåndsstemme innen egen kommune.

- Vi i Skaun kommer til å sende ut faktainformasjon til innbyggerne før folkeavstemninga, sier varaordfører Asbjørn Leraand.

- Ikke ferdig

- Betyr avgjørelsen om at dere skal holde folkeavstemning at dere har tro på at det er mulig å komme fram til en avtale om sammenslåing av Melhus og Skaun?

- Vi ble ikke ferdig med noe tema under forhandlingene. Nå er det så kort tid igjen, og vi kommer ikke i mål om vi skal vente. Vi må ligge i forkant, sier Krogstad.

Varaordfører Asbjørn Leraand opplyser at de under møtet diskuterte grunnlaget for en intensjonsavtale.

Skaun har for øvrig bedt om å få underskrive intensjonsavtale med fem kommuner i orkdalsregionen i tillegg til å inngå forhandlinger med Melhus.

Alternativer

I Melhus vil folk få valget mellom alternativene at Melhus slår seg sammen med Skaun eller består som egen kommune. I Skaun vil innbyggeren få tre alternativer: At Skaun og Melhus slår seg sammen, at Skaun slår seg sammen med de fem andre kommunene i orkdalsalternativet eller at Skaun består som egen kommune.

Utfallet kan altså bli at skauningene vil slå seg sammen med Melhus mens innbyggerne i Melhus vil at Melhus skal bestå som egen kommune. Eller at melhusbyggene vil ha sammenslåing mens skauningene vil at deres kommune forblir som nå.

Kommunenavn?

Hva delegasjonene fra de to kommunene kom fram til under onsdagens møte bortsett fra å avtale dato for folkeavstemning, vil ikke Krogstad si så mye om. På spørsmål om de ble enige om et felles kommunenavn og hvor rådhuset skal ligge, svarer Krogstad at møtet ikke endte opp i felles forslag. Tidligere har skaunordføreren lansert gjennom Trønderbladet fellesnavnet Tambar etter trønderhøvdingen Einar Tambarskjelve som var fra Melhus.

Rådmennene skal nå skrive et utkast, og så skal ordførerne se på det til neste møte som er 2. mai i Skaun. Deretter er det planlagt et møte i Melhus igjen 4. mai.

Dagens møte var lukket, og Krogstad mener fortsatt dette var riktig avgjørelse. To hovedtillitsvalgte var med på forhandlingsmøte.

Les også. Forhandlet bak lukkede dører

- Det var ei veldig god stemning og ingen harde ord. Det var latter og et konstruktivt møte. De fleste kjenner hverandre, sier Krogstad.

Melhus og Skaun deltar blant annet i sammenslutninga Trondheimsregionen som har regelmessige møter der ordførerne og rådmenn deltar. Den hovedtillitsvalgte i Fagforbundet i Skaun har bodd i Melhus en periode. Melhusrådmann Katrine Lereggen er fra Buvika, og har vært rådmann i Skaun.

Trønderbladet har foreløpig ikke lyktes med å få en kommentar fra ordfører Jon P. Husby.