Rådmannen går inn for at Midtre Gauldal etablerer et bofellesskap for de enslige mindreårige flyktningene som kommer til kommunen i år. De er åtte i tallet. Fire av dem er under 15 år, fire er over. De regnes henholdsvis som barn og ungdommer.

Full bemanning

Det bør, ifølge rådmannen, være heldøgns bemanning i dette bofellesskapet. Det er billigere uten nattbemanning, men det anses som helt nødvendig med full bemanning. Dette for å bygge opp kompetansen og ikke minst sikre stabiliteten til barna, for å gi dem god oppfølging, skriver rådmannen i sin innstilling.

Les også:

UDI vil ha flere mottak for enslige mindreårige asylsøkere

Melhus kan få 46 flyktninger i år

Parallelt med dette bofellesskapet, skal det jobbes med å rekruttere fosterhjem, som kan ta seg av barna som kommer. Dette vil være den beste løsningen for særlig de yngste, så fremt dette er mulig. Rådmannen understreker at det også her er viktig med god oppfølging, både av hjemmet og barnet.

God oppfølging

Rent praktisk betyr det at kommunen både må bruke eksisterende boligmasse de har, samt også kjøpe boliger for å dekke opp behovet. Neste år vil det være aktuelt å bygge et større, nytt bofellesskap med inntil ti plasser fordelt på to avdelinger.

Et bokollektiv kan også være en aktuell løsning, men da helst for de eldre ungdommene som nærmer seg 18 år. Også her må man ha fokus på å gi god oppfølging, og være forberedt på at behovet for bemanning kan være større i perioder.

For første gang

Politikerne i Midtre Gauldal vedtok i desember i fjor, at kommunen for første gang skal ta imot denne gruppen av flyktninger. Åtte skal komme i år, deretter skal det komme ti enslige, mindreårige i hvert år framover til og med 2019.

Barna og ungdommene som kommer, bør bosettes i ordinære boligområder, er erfaringen fra andre kommuner som har gjort det samme. Rådmannen skriver at kommuner som har bosatt enslige, mindreårige flyktninger, forteller at dette er uproblematisk og at de ikke utgjør noen belastning for nærmiljøet. Rådmannen skriver at det i begynnelsen kan føre med seg en del utrygghet for naboer som blir berørte av dette, før de blir kjent med hva dette dreier seg om. «Rådmannen vurderer imidlertid risikoen for belastning av nærmiljøet er minimal.» Derimot kan det fremme sosial inkludering av barna, og normalisere deres liv på et nytt sted.

Tilskudd fra staten

Kommunen får tilskudd fra staten for å bosette flyktninger. Men med heldøgns bemanning, kan kostnaden for et halvt års drift i 2016 komme opp mot 5,5 – 6 millioner kroner. Uten nattbemanning, vil et bofellesskap være selvfinansierende.

Saken skal behandles i formannskapet førstkommende mandag.