Rundt 30 personer møtte opp til vardetenning ved forsamlingshuset Klettheim i Budal fredag kveld.

Kjempesuksess

- Det var flere bål i Budal,og såvidt jeg vet var det også bål i Singsås. Vardeaksjonen var en kjempesuksess, sier Bente Livden Næsgård.

Næsgård er med i vardeaksjonsgruppa, og hun forteller at gruppa kom med en henstilling om at beitelag og jaktlag tente bål fredag kveld som ei melding til regjeringa som skal komme med rovviltmelding.

Lokal selvråderett

Over hele landet har det vært båltenning i regi av Vardebrenning for lokal forvaltning av rovdyr. Aksjonistene mener at forvaltninga skal skje i kommunene, og de ønsker færre rovdyr. De reiser spørsmålet om hvordan ulven har kommet tilbake i norsk fauna.

- Vardeaksjonen startet med facebookgruppa Naturen for alle. Vi ønsker å få satt søkelyset på rovdyrforvaltninga. Blir den sentralisert, blir det bestemt sentralt hvor mange rovdyr vi skal ha og hvor de skal være uten at folk er blitt spurt, sier Næsgård.

Ikke imot rovdyr

Næsgård sier at hun ikke er imot rovdyr.

- Det er klart at vi trenger rovdyr i Norge, og vi er forpliktet til å ta vare på levedyktige bestander. Vi ønsker ikke utrydding, sier Næsgård.

Hun peker på at Midtre Gauldal har store beiteområder, og at det er bestemt at Forollhogna på trøndersk side ikke skal ha yngleområde for jerv.

- Det vil bli gitt fellingstillatelse på ulv om den dukker opp i Midtre Gauldal på grunn av reinbeiting, sier Næsgård.

Midtre Gauldal er en av kommunene som har hatt besøk av ulv. I fjor sommer ble to sauer skadd av ulv.

Les også: vil ha kontroll på rovdyrbestanden

Les også: hvorfor aksjon?

Foto: Petter Broen/Jarle Hindbjørg