Fredag kveld er det planlagt vardeaksjon i flere fylker. Initiativtakere er organisasjonen Naturen For Alle (Nfa), og bakgrunn for aksjonen er ønsket om endring i rovdyrforvaltninga.

Økende frustrasjon

Aksjonsleder Harald Teig i Nfa uttalte til Nationen i går at en økende frustrasjon og frykt i mange regioner bidrar til at innbyggere føler at økt rovdyrtrykk hemmer både livskvalitet og vekstmuligheter.

– Et hovedbudskap er at rovdyr må forvaltes lokalt og på kommunenivå. Det er der kunnskapen og ikke minst erfaringene finnes, ifølge Teig.

Ødeleggende med økende rovdyrbestand, mener sauebonde

De fleste kommuner fra Finnmark til Agder er invitert til å delta på vardebrenningen, og i Budal engasjerer Synnerdalen Beitelag seg.

De skal delta i aksjonen utenfor Klettheim, og sauebonde Kjell Ivar How sier det er viktig å engasjere seg i et tema som berører mange husdyreiere.

– Vi som bor på bygda og driver husdyrnæring merker dette spesielt godt på kroppen. Rovdyrbestanden må reduseres, og i dag er poltikken som føres rundt dette helt sjanseløs. Dersom rovdyrbestanden øker, vil konsekvensen bli at mange som driver gårdsbruk gir opp. Det vil derfor være en fordel med ei forvaltning som er lokal istedenfor at de som sitter og bestemmer befinner seg helt andre plasser uten kjennskap til hvordan bestemmelsene fungerer i praksis, sier How.

Les mer: Vil ha kontroll på rovdyrbestanden

Ikke imot aksjonen

Sør-Trøndelag Bondelag mener imidlertid det er ønsketenkning at rovdyrpolitikken skal forvaltes på kommunalt nivå.

- Vi forholder oss til rovviltnemdene. Når det er sagt er vi ikke imot fredagens aksjon, og de som vil må selvfølgelig delta, sier Berit Sølberg.

Stortinget skal evaluere rovdyrforliket i mars.

Kjell Ivar How skal delta under morgendagens vardebrenning. Her sammen med hunden Ares ved en tidligere anledning.