Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har fått laget en innbyggerundersøkelse om kommunereformen. Den viser at i 15 kommuner er det et flertall for kommunesammenslåing, mens i sju kommuner ønsker de fleste av innbyggerne at kommunen skal fortsette alene.

Les også: – Kom deg ut i en kommune, Sanner!

Les også: Velger helst Skaun

Tydal sier klart nei

Blant de kommunene som ønsker å fortsette som i dag, finner vi både Melhus og Midtre Gauldal. Blant innbyggerne i Tydal (69 %), Melhus (65%), Midtre Gauldal (55 %), Selbu (54 %), Frøya (53 %), Holtålen (52 %) og Agdenes (51 %) finner vi de høyeste andelene som mener kommunestrukturen bør være som i dag.

Egen rapport til hver kommune

Det er Sentio Research Norge AS som har utført undersøkelsen for Fylkesmannen i Sør-Trøndelag i samarbeid med KS Sør-Trøndelag. 6400 innbyggere er spurt om deres oppfatninger om åtte spørsmål knytta til kommunesammenslåing. Det er levert en rapport samla for fylket, og i tillegg får hver kommune sin egen rapport.

Les også: Fylkesmannen vil at Melhus skal ta en regional rolle

Vil snakke med naboen

Litt over halvparten av innbyggerne i Sør-Trøndelag (51%) mener egen kommune i en fremtidig kommunestruktur bør slås sammen med én eller flere av nabokommunene. Andelen som mener kommunen bør være en egen kommune slik den er i dag, er 41 prosent. Dersom én eller flere nabokommuner tar initiativ til sammenslåing, mener 67 prosent at kommunen bør stille seg positiv og kun 22 prosent sier nei.

Skaun sier ja

I følgende kommuner er det flertall for kommunesammenslåing: Snillfjord 81%, Roan 79% , Bjugn 78%, Ørland 65%, Hemne 64%, Åfjord 62%, Rennebu 61%, Hitra 61 %, Klæbu 59%, Orkdal 57%, Røros 56%, Meldal 55%, Skaun 48%, Oppdal 51% og Malvik 51% er det flertall for kommunesammenslåing.

Fristen er 1. juli

Stortinget har satt frist 1. juli for kommunene til å konkludere med om de ønsker sammenslåing med nabokommunene.

– Fylkesmannen mener at dette brede materialet om innbyggernes holdninger og synspunkter på kommunereformen, vil gi den enkelte kommune et verdifullt grunnlag for lokale prosesser – men kommer ikke til erstatning for at kommunene må ha dialog med egne innbyggere, sier Alf-Petter Tenfjord, prosjektleder for kommunereformarbeidet hos Fylkesmannen, i en pressemelding.