– Etterforskninga pågår fortsatt, og vil nok ta denne måneden, sier etterforskningsleder Grethe M. Fossum ved Melhus lensmannskontor.

– Alvorlig sak

Opprinnelig hadde politiet bebudet at etterforskninga ville være ferdig til jul.

– Det er en alvorlig sak, sier Fossum.

Under brannen hos Trondheim Bil-Demontering i slutten av mai i fjor, omkom en ansatt av skadene han fikk og to ble meget alvorlig skadd. I tillegg ble tre ansatte lettere skadd.

Fossum opplyser at den ene av de to hardt skadde er blitt avhørt.

– Det er ingen sprik i forklaringer, så dersom det ikke er mulig å få avhørt den andre, spiller ikke det så stor rolle, forklarer Fossum.

Les også: hadde som mål å bli ferdig til jul

Brannårsaken

Fossum tror at det kan bli slik at en aldri får helt sikkert svar på hva som startet brannen.

– Det var en bensinlekkasje. Flere ting kan ha startet brannen. Når alt er så brent, er det vanskelig å finne brannårsaken. Bensin er veldig lett antennelig, og selv gnist fra klær kan være nok, sier Fossum.

Hva som skjedde i forkant av brannen, ønsker ikke Fossum å fortelle noe om. Hun opplyser at politiet samarbeider med Arbeidstilsynet siden det foreligger en anmeldelse fra dem. En politijurist vil avgjøre om det blir tiltale i saken.

Les også: om anmeldelsene

Etterforskning

Både etterforskningsleder Fossum og jurist Ann Christin Wilhelmsen hos Arbeidstilsynet understreker at samarbeidet er godt. At saken tar tid, begrunner Wilhelmsen med at det er mange faktorer i saken og sakens alvorlighet ved at en person omkom.

– Det er vanskelig å si når hele saken er ferdig konkludert, sier Wilhelmsen.

Stanset noe

Arbeidstilsynet stanset i mai deler av virksomheten til bilopphuggeriet av hensyn til sikkerheten, og bruken av deler av området er fortsatt stanset. Før hele området kan tas i bruk, må pålegg Arbeidstilsynet har satt være oppfylt.

– Krav må være oppfylt før de kan ta i bruk disse områdene, sier Wilhelmsen.

Arbeidstilsynet har valgt å unnta offentlighet brev som er sendt til Trondheim Bil-Demontering, og Wilhelmsen begrunner det med at brevene inneholder momenter som er en del av etterforskninga.

HMS-arbeid

I et svarbrev til Arbeidstilsynet om pålegg som Arbeidstilsynet har kommet med, skriver Belinda Skibnes Ramberg at hun synes det er tungt at tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet ikke krediterer bedriftens HMS-arbeid på noe vis. Tre måneder før brannen hadde bedriften branntilsyn uten pålegg eller anmerkning, påpeker Skibnes Ramberg. HMS dreier seg om helse og miljø.

Fylkesmannens miljøvernavdeling skulle hatt tilsyn hos bedriften 27. mai som var dagen etter brannen. Arbeidstilsynet hadde sammen med Skatteetaten og Statens vegvesen tilsyn i april, altså en måned før brannen, og det ble ikke pålegg eller anmerkninger om lovbrudd, opplyser Skibnes Ramberg i brevet.

– Forpliktet

– På bakgrunn av den dypt tragiske hendelsen som skjedde 26. mai, er daglig leder både forpliktet til og innforstått med nødvendigheten av å innføre systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid på en bedre måte for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, skriver Skibnes Ramberg i brevet.

Utsagn som framkommer i svarbrevet fra Skibnes Ramberg, ønsker ikke Arbeidstilsynet å kommentere utover å informere om at tilsynet i februar, var et tilsyn som brann- og redningstjenesten har myndighet og ansvar for og ikke Arbeidstilsynet.

– Arbeidstilsynet vil videre informere om at det under det omtalte fellestilsynet med blant annet skatteetaten, ikke var fokus på de faktorer som var involvert i ulykka som skjedde 26. mai, forklarer jurist Wilhelmsen.

Trønderbladet har vært i kontakt med Belinda Skibnes Ramberg for en kommentar, og hun ønsker ikke å kommentere saken.

Les også: åpning i desember