Riksrevisjonen presenterte en rapport på tirsdag, som blant annet viser at Trondheim og Fredrikstad en rekke ganger de siste årene har overskredet grenseverdiene for svevestøv.

Dette melder NRK.no.

Forurensingsforskriftens grenseverdier for svevestøv er i hovedsak overholdt i de fleste kommunene. Likevel er 11 av de 14 kommunene som skulle overvåkes for å nå strengere nasjonale mål innen 2010, fremdeles langt unna dette målet.

Både Trondheim, Bergen, Drammen, Oslo og Stavanger har i tillegg hatt gjentatte brudd på forurensingsforskriftens grenseverdi for nitrogendioksid.

Det er veitrafikk som er hovedårsaken til forurensingen, og i Trondheim må det nå vurderes tiltak for å få ned mengden svevestøv.

I årene 2001 til 2010 måtte man betale en avgift for å kjøre med piggdekk i bykommunen, og dette førte til at 80 prosent kjørte med piggfrie dekk. Etter fem avgiftsfrie år er andelen piggfrie dekk nå nede i 65 prosent.

Rådmannen ønsker å gjeninnføre piggdekkavgiften, men politikerne har så langt ikke blitt enige om dette er riktig løsning.

Les også:

Foreslår ny avgift på piggdekk i Trondheim