Denne uka er elever fra fire ungdomsskoler på hospitering på Melhus videregående skole for å få et innblikk i programfag ungdommene vurderer å søke på.

Møtte ambulansearbeidere

En av dem er Tonje Nervik Syrstad (15) som planlegger å bli ambulansearbeider. Sammen med andre ungdomsskoleelever, fikk hun møte ambulansearbeiderne Rebekka Eide Åsheim og Trude Flenstad.

- Jeg valgte å hospitere hos helse- og sosialfag fordi jeg har lyst å jobbe med mennesker, og jeg tenker på å bli ambulansearbeider. I en slik jobb vil det være variasjon i arbeidsdagen, og du vet ikke hva som skjer. Du jobber med å hjelpe mennesker, sier Nervik Syrstad.

Karoline Skjellum Kaasbøll (15) tror ikke ambulansefaget er det rette for henne, og i stedet ønsker hun å bli barnehagelærer. Barne- og ungdomsarbeiderfaget er noe som interesserer Emilie Viken (15), mens Eirik Willmann (15) ikke har bestemt seg ennå for om han vil søke seg inn på helse- og oppvekstfag, service og samferdsel eller elektrofag.

Mange innom

150 elever fra Gimse ungdomsskole var på den videregående skolen i dag, og skal også være på skolen i morgen. Onsdag og torsdag kommer elever fra Eid ungdomsskole, Lundamo ungdomsskole og Skaun ungdomsskole.

Av 150 elever har 36 valgt å hospitere hos helse- og sosialfag, og det lover bra for rekruttering til faget, mener fagkoordinator Berit Bordal Larsen.

- Vi håper å få til så virkelighetsnær undervisning som mulig, sier Bordal Larsen.

Helse- og sosialfag ved Melhus videregående skole har plass til 30 elever, og med 36 påmeldte elever til hospiteringa, håper Bordal Larsen det blir mange søkere til faget kommende vår.

- Vi har aldri hatt så mange på hospitering før, sier Bordal Larsen.

Lærer Marianne Jordhøy er også spent på om det gode oppmøtet under hospiteringa på helse- og sosialfag, betyr økt rekruttering til fagområdet.

Praktisk undervisning

Mandag fikk elever møte ambulansearbeidere som blant annet fortalte om at mange kjemper om lærlingeplass, og at det derfor lønner seg å ha minst mulig fravær på skolen. Elever fikk også høre lærer Irene Stav ved Melhus videregående skole som fortalte om hvor viktig det er å sette i gang livredning ved hjertestans, og at det ikke bare er "syke hjerter" som stopper.

Les også: økende interesse for yrkesfag

Eirik Willmann (15) tror få gutter møter opp til hospitering på helse- og sosialfag fordi de mener det er for få gutter der.
Ambulansearbeiderne Rebekka Eide Åsheim og Trude Flenstad viste ungdomsskoleelevene innsida av en ambulanse for å gi elevene et innblikk i hva ambualansefaget går ut på.
Lærer Irene Stav demonstrerte livredning inne i klasserommet til 1 HOA. I klasserommet var det også ungdomsskoleelever som var på hospitering.