Tirsdag denne uken ble en saueeier på Rognes vitne til at to løse hunder angrep saueflokken hans. Med god hjelp fra politiet og naboer på stedet ble det tatt grep,  og hundene ble tatt med til forvaring. Konsekvensene ble likevel at én sau døde av skader, og fem ble behandlet med penicillin av veterinær på stedet.

- Ikke uvanlig i fylket

Hendelsen fikk fylkesleder i Sau og Geit Sør-Trøndelag, Olav Edvin Heggvold, til å reagere sterkt.

– Slike hendelser er dessverre ikke uvanlig. Generelt i fylket har det vært en stor økning av sauebesetninger som har blitt angrepet av løse hunder, og det er ingen som kan garantere for sikkerheten når hunder går uten bånd i områder der sauer befinner seg, sier Heggvold.

Negativ utvikling

Han er selv sauebonde, og sier at næringa ser veldig alvorlig på det han mener er ei negativ utvikling blant enkelte hundeeiere.

– At folk sier de kan stole på hundene sine stemmer ikke alltid med realiteten. Noen raser kan sammenlignes med ulv, og er disse hundene dårlig sikret kan utfallet bli livsfarlig, mener Heggvold.

Må få bukt med problemet

Han presiserer imidlertid at de fleste hundeeierne legger seg flat og erstatter tapte dyr, men sier at det er liten vits for sauebønder å drive næring dersom hundeeiere ikke tar ansvar.

– Her må det en holdningsendring til, og som hundeeier må man være sitt ansvar bevisst og overholde båndtvangen. Risikoen er stor dersom man er uforsiktig. Problemet med løshunder er økende, og dette ser vi med stor bekymring på, sier Heggvold.