Konstituert politimester Marit Fostervold mener det er riktig at Spesialenheten for politisaker ser på drapssaken fra Melhus.

– Det er bra at vi får et svar på status for hvor vi står når det gjelder partnervold og trusler, og det er riktig at andre ser på hvordan vi jobber. Denne saken kan vi dra lærdom av, sier Fostervold.

Meldte inn

Fostervold meldte inn trusselsakene før drapet på Nilofer Naseri, til Spesialenheten for politisaker fordi hun mener det er en alvorlig sak.

– Det er politimesterens oppgave å gjøre det, og det er såpass alvorlig at det er viktig å avdekke om truslene kan ha endt med drap. Den avdøde ble utsatt for trusler, og så utsatt for drap, sier Fostervold.

Ifølge Fostervold anmeldte Nilofer Naseri to ganger ektemannen for trusler. Hvorvidt ektemannen var voldelig før drapet, ønsker ikke politimesteren å kommentere.

Ingen tatt ut av tjeneste

Når det gjelder detaljer i saken, ønsker hun ikke å gå inn på dem. Om Spesialenheten for politisakers beslutning om å etterforske Sør-Trøndelag politidistrikt der Melhus lensmannskontor inngår, kommenterer hun dette:

– Jeg ser ikke noe grunnlag for å ta noen ut av tjeneste. Hvis jeg mente det, ville jeg ha gjort det straks. Melhus lensmannskontor har gjør en god jobb i hverdagen, sier Fostervold.

Politimesteren opplyser at etterforskninga av drapssaken er overlatt til Sentrum politistasjon, og at etterforskerne der ikke var i kontakt med avdøde før drapet. Etter drapet vurderte politimesteren om Melhus lensmannskontor skulle delta i etterforskninga, og hun besluttet at Melhus lensmannskontor ikke skulle det. Når det gjelder trusselsakene før drapet, blir dette etterforsket av Spesialenheten for politisaker, forklarer Fostervold.

Fostervold mener at folk i Melhus og ellers i Sør-Trøndelag kan føle seg trygge på at de blir tatt på alvor om de tar kontakt med politiet for å melde fra om vold og trusler.

Ny instruks

Politiet arbeider med en instruks for hvordan Sør-Trøndelag politidistrikt skal arbeide med risikohåndteringsverktøyet SARA:SV (Spousal Assult Risk Assessment: Short Version). Risikoverktøyet har som hovedformål å forebygge gjentatt partnervold/vold i nære relasjoner skal håndteres. I Sør-Trøndelag politidistrikt er ikke metodeverktøyet Sara ennå formelt innført, opplyser Fostervold.

Sara er et verktøy for saker med partnervold, og skal ifølge Fostervold, implementeres i løpet av høsten. Verktøyet skal benyttes for å bekjempe vold i nære relasjoner. Det er en risiko for partnerdrap i forbindelse med samlivsbrudd ifølge forskning.

– Vi jobber etter prinsippene i instruksen, og det gjenstår blant annet noe mer opplæring og erfaring før instruksen kan innføres. En risiko- og sårbarhetsanalyse vil alltid være basert på fakta og skjønn, og noen ganger kan det være vanskelig å avdekke om trusler kan føre til vold, sier Fostervold.

Fostervold viser til at en trusselsak ikke trenger å stoppe selv om noen blir dømt for trusler.

– Ikke alle vil anmelde trusler. Når det gjelder vold i nære relasjoner, er dette gitt offentlig påtale, noe som betyr at politiet selv kan anmelde partnervold, sier Fostervold.

Drapssaken etterforskes av Sentrum politistasjon.