Det er Aajege samisk språk – og kompetansesenter som har laget en samisk kulturminneopplevelse til appen. Tur-appen ble lansert på forsommeren, og har forslag på over 30 turer og opplevelser i randsonen til nasjonalparken. Her kan du velge blant sykkelturer, vandreturer og kulturminner etter ønske.

Les også: Forollhogna får turapp

Les også: Ligger an til dårlig rypejakt

GPS-spor leder deg fram

Det helhetlige samiske kulturmiljøet ved Finnkoihauan er en av turene som tilbys i tur-appen. Her kan du blant annet oppleve gammetufter, kaldkilder og steinsettinger. Turen inn til Finnkoihaugan er lagt opp fra Elgsjømoen innerst i Hessdalen i Holtålen. Det er en fin tur på omtrent 3 timer tur/retur i lett terreng. Appen leder deg fram til målet via gps-spor og gir deg informasjon om de ulike kulturminnene underveis.

Økt kunnskap

Aajeges håper appen vil lære folk om samiske kulturminner. Samisk kultur er nært knyttet til naturen, hvor næringsformer og levesett i liten grad har ført til inngrep og endringer i landskapet. Samiske kulturminner er også beskjedne og lite iøynefallende og kan derfor være vanskelig å oppdage uten forkunnskaper og med et utrent blikk.

Bør laste ned før turen starter

TurApp er en digital løsning for PC og mobil. Versjonen for Forollhogna er utviklet av Nasjonalparkstyret for Forollhogna i samarbeid med aktører rundt hele området, blant annet Aajege samisk språk – kompetansesenter. Man kan enten få informasjon om turen fra appen underveis, eller laste ned informasjon enten fra nettsiden eller appen før man begir seg ut. Det siste er å anbefale, da det noen steder ikke er så veldig god mobildekning.