Melhus Arbeiderparti har bestemt seg for å dele komité for liv og lære i to nye komiteer. Fredag hadde de ennå ikke informert opposisjonen om endringen. Opposisjonen har inngått et valgteknisk samarbeid, og har pekt ut hvem som skal sitte i de to komiteene de trodde kom til å fortsette videre.

Les også: Opposisjonen tar viktige plasser fra Ap

Les også: Venter med den politiske kabalen

Har ikke gitt beskjed

- Vi hadde tenkt å informere opposisjonen på mandag, sier Einar Gimse Syrstad, leder for Melhus Arbeiderparti og gruppeleder for flertallsgruppa Ap, H og KrF.

Etter at Trønderbladet tok kontakt med Gimse Syrstad før på dagen, sendte han i all hast ut e-post til lederne for opposisjonspartiene.

De to komiteene skal velges under kommunestyremøtet 20. oktober. Gimse Syrstad sier at det må være slik at komite for teknikk og miljø og komite for liv og lære velges da, og at en splittelse av de to komiteene kan skje først 10. november.

- Det må lages egne saker og eget regelverk først, og derfor kan vi ikke oppnevne de to nye komiteene som oppstår fra komite for liv og lære, på kommunestyremøtet 20. oktober, forklarer Gimse Syrstad.

Hvorfor deling

Komité for liv og lære har hatt langt flere saker enn komité for teknikk og miljø. Formannskapet tok over mange av sakene som komité for teknikk og miljø hadde, og gikk over til å ha møter nesten hver andre uke.

- 70 prosent av kommunens budsjett tilligger denne komiteen, og jeg har selv sett at det har vært mange saker. Det er en bred komité. Når en har møtt andre folkevalgte, har de vært overrasket over at Melhus bare har to komiteer, sier Gimse Syrstad.

Når komité for liv og lære deles i to, vil den ene vil ha ansvar for helse og omsorg og den andre for undervisning og kultur.

Når det gjelder kontrollutvalget, som Arbeiderpartiet tidligere har ment at flertallsgruppa skal ha lederen i, har partiet endret syn. I siste periode har SV hatt lederen i kontrollutvalget. SV, Ap og KrF hørte da til opposisjonen.

- Vi mener at opposisjonen skal ha leder og flertallet i kontrollutvalget, det er det korrekte, sier Gimse Syrstad.

Fordeling

Gimse Syrstad ville først  ikke si hvem som blir komitéledere, og Arbeiderpartiet har vært svært tilbakeholden med å fortelle om hvem som skal sitte i formannskap og komiteer. Etterpå ringer han og nevner navnene.

Arbeiderpartiet har bestemt seg for å ha Gunnar Krogstad (ordfører), Bente Estenstad og Jens Otto Havdal i formannskapet. For Høyre skal Guro Angell Gimse og Stine Estenstad sitte i formannskapet, mens Jan Arne Bremnes fra Kristelig Folkeparti også blir med. Mikal Kvaal (H) er forespeilet at han fortsetter som leder for komité for teknikk og miljø. Berit Wold Fjelle (Ap) blir leder for komite for liv og lære, og etter delinga leder for komite for oppvekst og kultur mens Anna Lina Mørreaunet Holm (KrF) blir leder for komite for helse og omsorg.

I formannskapet stiller opposisjonen med Jorid Jagtøyen (Sp), Fritz Arne Haugen (Sp), Sigmund Gråbak (Melhuslista), én fra Fremskrittspartiet, samt Jan Frode Hatlen (V), som vant loddtrekkinga blant de tre småpartiene Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.

Opposisjonen får nestlederne i to av komiteene, mens flertallsgruppa får lederne i de tre komiteene samt nestlederen i komite for teknikk og miljø.