KOMMENTAR: Fra 1. januar er de to trønderske fylkeskommunene historie, og vi får et samlet Trøndelag. Fra samme dato slås også fylkesmannsembetene sammen. Fylkeshovedstaden i Nord-Trøndelag, Steinkjer, har kjempet hardt for å bli administrasjonsby i det nye storfylket. Det har de delvis fått gjennomslag for, både fylkesrådmannen og fylkesmannen skal ha sitt daglige virke i Steinkjer.

Selv om Steinkjer har sikret seg en god del administrative arbeidsplasser, er det ingen tvil om at tyngdepunktet i nye Trøndelag blir Trondheim. I Nord-Trøndelag er de opptatt av å danne et motvekt mot storbyen. Namdalskommunene har lenge samarbeidet godt, de var allerede en utkant i Nord-Trøndelag. Dette arbeidet kommer til å fortsette. På Innherred er det også snakk om et samarbeid. De gamle rivalene Steinkjer, Verdal og Levanger har til alle tider knivet om hegemoniet i regionen, men nå tar flere til orde for at de tre skal samarbeide tettere. Værnesregionen med Stjørdal som motor fungerer bra, det samme gjør samarbeidet på Fosen.

Spørsmålet er da hva som skjer i resten av Sør-Trøndelag. Kommunene her i fylket har i mange år vært vant til å bli dominert av Trondheim. Ordførerne i Melhus, Midtre Gauldal, Røros, Holtålen, Rennebu og Oppdal kommuner har hatt drøftinger om å etablere et nytt, felles samarbeidsorgan. Men er dette virkelig veien å gå? Hva har Melhus og Røros av felles interesser i nye Trøndelag? Det er vel ingen som eri tvil om at det er i retning Trondheim det meste kommer til å skje. Midtre Gauldal peker selv på nærheten til Trondheim som et argument for at deres planlagte næringsområde er attraktivt. Og for Melhus bør det i alle fall ikke være noen tvil; kommunen er en omlandskommune til Trondheim.

Melhus og Midtre Gauldal bør se nordover, ikke sørover.