Det ser dessuten lysere ut for unge arbeidstakere. 7000 flere under 25 år kom ut i jobb gjennom fjoråret enn tidligere, viser nye tall fra SSB. Dermed kan en negativ trend man har sett helt fra 2008, være i ferd med å snu.

Mange unge mangler utdanning fordi de faller ut av skolen, og selv om de fullfører skal de ut i et arbeidsmarked hvor de må konkurrere med alle de som har både erfaring og kompetanse, folk som er lett å velge for arbeidsgivere som trenger ansatte som forsvarer lønna si fra første dag.

Under NHOs årskonferanse denne uka ble det etterlyst tiltak som kan sluse ungdommen inn i bedriftene. Adm.dir. Kristin Skogen Lund i NHO spår at dette blir mer krevende for alle, men at det handler om å komme over den første terskelen, og få den første jobben slik at du får anledning til å lære og utvikle deg. Hun advarer samtidig mot å skape kunstige jobber og praksis som i realiteten ikke gir muligheter for å få arbeide videre.

Det er nettopp her lærlingplassene oppfyller det som NHO-sjefen taler varmt for, reelle jobber, fordi lærlingplassene er et direkte skritt fra skolebenken til en arbeidsplass.