KOMMENTAR: Drikker du melk som har gått ut på dato? I mange år unngikk jeg «gammel» melk fordi den jo var sur. Men det var den ikke, det var bare jeg som innbilte meg det. Og det er jeg ikke alene om, ifølge en undersøkelse fra Q-Meieriene.

En smakstest viser at vi rett og slett ikke klarer å smake forskjell på fersk melk og melk som har gått ut på dato. Verken tre dager gammel melk eller fem dager gammel melk smaker noe annerledes enn fersk melk, ifølge testen. Og ikke bare det, da deltakerne ble lurt og melken byttet om, sa de at den gamle melken var bedre enn den ferske. Undersøkelsen viser at vi ofte lar oss styre av datomerkingen, uten å undersøke melken. Q-sjefen håper eksperimentet kan være starten på en holdningsendring blant forbrukerne, og slutte å bruke et datotall som et stoppskilt for å drikke melk.

Dette gjelder ikke bare melk. Hvert år kaster vi 355.000 tonn mat som er helt spiselig. Dette er det mange som ønsker å gjøre noe med. Blant annet på Melhus videregående skole. Elever samlet inn mat som matbutikkene skulle kaste, og laget en herlig treretters meny av dette. Det var en øyeåpner for mange, som du kan lese i vår helgereportasje. Elevene ble rett og slett sjokkert av å se all maten som skulle kastes. Riktignok kaster butikkene mye mat, men forbrukerne kaster over 60 prosent av de 355.000 tonnene som det totale matsvinnet er på.

Altså deg og meg. Ikke overraskende er det aldersgruppen 25–39 som er kasteverstinger. Jeg er nå ute av denne aldersgruppen, og også ute av gruppen som ukritisk kaster all mat som har gått ut på dato. Det er en forskjell på «best før» og «siste forbruksdag». Bruk nesa og fornuft før du kaster mat, det kan spare både penger og miljøet.