Kommentar: I Midtre Gauldal er økonomien som kjent svært presset. Rådmannen foreslo derfor å beholde eiendomsskatten på dagens midlertidige nivå, men det sa et flertall formannskapet nei til. De ønsker å gå tilbake til to promille, slik de lovte velgerne. De økte skattesatsen for å tilbakebetale den ulovlig innkrevde eiendomsskatten, men lovte at dette var midlertidig.

All ære til politikere som står ved sin lovnad. Men kostnaden ved å kutte skatten er svært stor. Det er ingen skam i å snu, hvis det kommer en ny situasjon og ny kunnskap som tilsier det. Og det har det gjort i Midtre Gauldal.

Politikerne har nå fått presentert en liste med forslag på kutt. Det er en knallhard virkelighet for eldreomsorgen og skolene som kommunestyret i Midtre Gauldal må ta stilling til. Blant annet er konsekvensene av skattekuttet at ti sykehjemsplasser forsvinner, kjøkkenet i Soknedal legges ned, aktivitørtilbudet i Budal forsvinner, 7,3 lærerstillinger forsvinner, og på sikt kan det bli nødvendig å legge ned en skole. Skolefaglig rådgiver Gunn Bergmann skriver at med innsparingene «vil skolen være under grensen for pedagogisk forsvarlighet». Klarere enn det kan det ikke sies.

Dette er et alvor som må veie tungt for politikerne. Det er ingen spøk å være folkevalgt, og konsekvensene av valgene de tar på vegne av fellesskapet, vil påvirke hverdagen til svært mange.

Hvordan kan politikerne forsvare å redusere eiendomsskatten når konsekvensen blant annet er å legge ned sykehjemsplasser, kutte aktivitetstilbud for eldre og fjerne 7,3 lærerårsverk? Riktignok er eiendomsskatten mislikt av mange, men pengene brukes i alle fall på noe fornuftig. Formannskapet ville ha et nytt budsjettforslag fra rådmannen. Det har de fått. Det bør også ta en ny vurdering av hva som er viktigst, skattekutt eller lærerkutt.