- Er det nye restriksjoner på fiske i Gaula i år?

Svar: Reglene fra 2013 videreføres i stor grad, med noen endringer. Sesongkvoten på laks har blitt strammet inn til fem fisk, hvorav kun to kan være over 80 centimeter. Døgnkvoten på én fisk og fredningen av hunnlaks i juli og august er likt som i fjor.

- Hvem bestemmer fiskereglene for Gaula?

Svar: Fiskereglene fastsettes av den lokale forvaltningen. Den består av et styre, men øverst står representantskapet. Det består av 23 rettighetshavere som er valgt inn fra forskjellige deler av elva. De er øverst og bestemmer regler på bakgrunn av all tilgjengelig informasjon.

- Er det tillatt å fiske sjøørret i Gaula?

Svar: Nei, den er fredet. Sjøørretestanden er langt nede, derfor er den fredet. Sjøørreten må derfor settes tilbake i elva, men den skal rapporteres på lik linje med laks.

- Hvor rapporterer man inn fisken man får?

Svar: Den skal rapporteres til oss på Gaula natursenter. Det er mange måter å gjøre det på,  fra SMS til fax. All fangst skal rapporteres fortløpende

- Hvor stor del av totalfisket blir rapportert inn og blir med i fangststatistikken?

Svar: Der har det skjedd store forbedringer, og fangststatistikken er veldig god nå. Det var et skifte i 2000 da rapporteringen gikk fra Fylkesmannen til den lokale forvaltninga. I starten var den ikke veldig god, men vi har fått forbedret den. Det kan forekomme underrapportering, men vi jobber hele tiden med å forbedre rutinene våre og vi har flere sanksjonsmuligheter.  Vi begynner å ha god kontroll på dette.

- Hvorfor skal fangstredskap desinfiseres hvis de er brukt i andre vassdrag?

Svar: Det er for å hindre sykdomsspredning. Den mest kjente laksesykdommen er Gyrodactylus salaris Det er verstingen, og den har vi så nærme som i Driva. Vi er veldig redde for den. Det er også andre sykdommer det er viktig å følge med på, men gyrodactylus er marerittet.

- Hvilket år har vært det beste fangståret etter årtusenskiftet?

Svar: Det beste året vi har hatt var i 2001. Da ble det rapportert 5694 laks på til sammen 24 218,2 kilo. I 2013-sesongen ble det til sammenligning rapportert 2547 laks på til sammen 13 849,5 kilo.

- Hvor stor var den største laksen som ble tatt i 2013?

Svar: Den veide 22,3 kilo og ble tatt på flue i Gaulfosshølen.

- Hvor går grensa mellom elva og sjøen?

Svar: Grensen mellom elva og sjøen utenfor Gaula går ved Øylykkja på Øysand og over mot Brå vestre på Byneset. Grensepunktene er merket med to meter høye rør malt i svart og gult. I tiden fra 1. september til 31. mai skal lovlig fiske i sjøen utenfor Gaula foregå minst 100 meter utenfor grensa.

- Hvor mange vald er det i Gaula?

Svar: Vi er ikke helt sikre, men vi vet at det er 687 rettighetshavere i elva. Det er i all hovedsak private eiere, men noen strekninger eies av Statskog og Opplysningsvesenets fond.

Hvor mye koster det billigste og det dyreste dagskortet?

Svar: Det er fiske å få fra 200 kroner, men vi vet ikke hvor mye det dyreste koster.

- Hvor får man kjøpt dagskort?

Svar: Fiskekort får man kjøpt på campingplasser, Gaula natursenteret, i de fleste sportsbutikker og i enkelte dagligvarebutikker.

- Kan man kjøpe fiskekort på nettet eller må man møte opp fysisk?

Svar: Noen selger på nett, men hos de aller fleste må man møte opp.

- Hvordan ser du forskjell på laks og sjøørret?

Svar: Laksen har slankere kroppsform og smalere og lengre halerot. Halefinnen har en svak kløft som mangler hos sjøørret. Dessuten er det hos laks få eller ingen prikker under sidelinjen.

- Finnes den nordatlantiske laksen i Stillehavet?

Svar: Den finnes ikke i Stillehavet – stillehavslaksene hører til den nærstående slektenOncorhynchus.

- Hvor stor kan en laks bli?

Svar: Hannlaks kan bli opptil 150 cm og 40 kg, mens hunnlaks blir opptil 120 cm og 20 kg.

- Vandrer all laks ut til havet?

Svar: Nesten all laks vandrer til havet (den er anadrom). Imidlertid vil det i de fleste elvesystemer finnes en del hanner som blir kjønnsmodne uten å ha vært i havet, såkalte dverghanner. Meget sjelden finner vi også at hunnlaks gjør dette.

- Hvor mange ganger rekker en laks å gyte før den dør?

Svar: Det er registrert laks som skulle gyte for fjerde gang.

- Hvor langt kan en laks vandre i løpet  av et døgn?

Svar: Merkinger har vist at laksen kan vandre opptil 100 km i døgnet over lang tid, men vanlig hastighet er betydelig mindre.

Kilde: Torstein Rognes, daglig leder Gaula Natursenter, gaula.no, Store norske leksikon