Sideelvene til Gaula produserer mye fisk, og det å utnytte kapasiteten i sidevassdragene ses på som svært viktig for laksebestanden.

I sidevassdraget Bua har derimot ikke forholdene for laksen som ønsker å vandre opp i elva vært gode de siste årene. Som følge av gjentatte flommer raste store steinblokker ut i elva ved Gammelbrufossen i Budal i 2008/2009.

Gledelig gjensyn

Steinblokkene som raste ut hadde lagt seg på en slik måte at det er kun var på enkelte vassføringer at laksen hadde mulighet til å forsere fossen. Tidligere hadde laks og sjøørret kunnet vandre mye lengre opp, men fossen fungerte nærmest som et endelig vandringshinder for fisken.

– Vi så på ungfiskundersøkelsene at tettheten av ungfisk oppover vassdraget var svært dårlig, sier er svært glad Torstein Rognes i Gaula fiskeforvaltning til Trønderbladet.

– Etter at vi i vinter fikk fjernet steinblokkene og gravd ut for å gjøre vandringen mulig, ser vi nå at fisken kan gå hele 12 kilometer innover. Det er nesten som ei egen elv på Vestlandet, det. Dette er ikke bare gode gyteområder, men også viktige oppvekstområder. Nå er elva produktiv igjen!

Stor gytefisk

I sommer kjørte forvaltninga nøye tilsyn for å se på utviklinga etter tiltaket i Bua. Det ble gjort observasjoner av stor gytefisk hele veien oppover elva.

Det var Bua elveeierlag som opprinnelig tok initiativet til å få gjort noe med situasjonen. I ettertid har Gaula fiskeforvaltning fulgt opp tiltaket, fått godkjenninger fra fylkesmannen og NVE og sørget for finansiering.

Veien fram har vært lang, men i vinter fikk de altså gjennomført det.

Bildet viser de store steinene som blokkerte for den vandrende laksen før ryddingen i vinter. Foto: Torstein Rognes