Etter et rekordlavt innsig tidlig i sesongen ble det nær krisestemning rundt laksefisket i Gaula. Torstein Rognes i Gaula fiskeforvaltning sto midt oppi all kritikken, og innrømmer at det har vært tøft.

– Debatten dreide raskt i retning av hundre prosent gjenutslipp, og det har aldri vært intensjonen fra lakseforvaltninga si side. Dette handler i bunn og grunn om det høstbare overskuddet, altså hva det er forsvarlig å ta ut av elva. Overskuddet vi hadde i 2013 tilsa at vi måtte være veldig forsiktige. Det har vi nå vært gjennom de tiltakene vi måtte sette i gang, blant annet med fredning av hunnlaksen.

– God magefølelse

Rognes forteller at rundt 1100 mellom- og storlaks ble satt tilbake i elva i år, noe han mener kan bli avgjørende for gytingen i høst.

– Det gjør at jeg har en svært god magefølelse for gytinga. Den har jeg tro på, og det er sårt tiltrengt. Vi har ikke hatt god gyting på to-tre år, med påfølgende svake årsklasser.

Spådommen slo til

Den endelige fangststatistikken viser at det i år ble tatt nær 15,5 tonn laks i Gaula, mot fjorårets 13,8.

– Min spådom før sesongen var at den ville bli rimelig lik 2013, med litt økt fangstvolum på bakgrunn av økt innsig av mellom- og smålaks. Det vi nå ser er at vi ligger rundt ett tonn over fjoråret, og at vi har litt bedre fangst på nettopp disse fiskene, sier Rognes.

Bekreftelse etter gyting

Med tanke på neste år kjøres det nå en bred prosess for å finne ut hvordan sesongen skal håndteres. Ungfiskundersøkelsene er i gang, og det skal også gjennomføres en drivtelling i høst.

– Den endelige bekreftelsen på om vi har gjort det rette eller ikke i år får vi nå med gytinga.