15 kilometers kjøring sørover fra Enodd i Budal, der ligger ei vakker seter på venstre side, akkurat idet Synnerdalen åpner seg opp i all sin prakt.

Setra består av sju bygninger. De fleste kommer fra Budal, med ett moderne innslag: langhuset «Leifurbu», som er av nyere dato. Anlegget eies av Budal museumslag.

Mye historie

Det ligger et jernvinneanlegg like ved setervollen, som med tydelighet viser spor etter en stor og tidlig jernproduksjon i Budal. Det eldste er datert til 300-tallet. En nyrestaurert jernbrenneovn er tatt i bruk igjen, og i forbindelse med familiehelga på setra i juli, blir det demonstrering av jernbrenning i ovnen. Dessuten blir det familiedag med aktiviteter for hele familien, gøbbkoking og salg av kokegropstekt reinsdyrlår.

På en tre kilometer lang kultursti, kan besøkende vandre langs historien og kulturen på Storbekkøya. Her ligger kullmiler, tjæremiler, jernvinneanlegg, komplette slåtteanlegg med slåttebu, og flere løer. Denne stien går forbi Midtre Gauldals eneste opprinnelige årestue, datert til 1737. Seksti graver i et fangstgravsystem ligger også i området. Kulturstien er betydelig oppgradert de siste årene, og har fått ny skilting. Deler av den er også tilrettelagt for rullestol og barnevogn.

Åpent i sommer

Storbekkøya holder åpent hver helg fra torsdag til søndag i juli og august, og lørdag og søndag fram til og med 17. september. Ønsker du en tur på setra utenom disse tidene, er det fullt mulig å gjøre en avtale om det.

Heidi Tovmo og Lillian Bakken vil ta imot deg på setra, og her kan du få kjøpt rømmegrøt, kaffe og lokalprodusert seterkost. Noen dager kokes det gøbb og møssmør for salg og bruk på setra. Lørdag er det utekonsert med Alfs, der det blir dans på setervollen.

Denne artikkelen ble først publisert i Trønderbladets Sommermagasin. Der hadde deler av teksten desverre blitt byttet ut med en gammel tekst. Trønderbladet beklager denne feilen.

JERNUTVINNING: Hvert år demonstreres gamle jernutvinningsteknikker på setervollen. Foto: Solveig Tofte