En av våre aller beste vokalister

‘Mitt liv som Tore Johansen’

Tore Johansen

(Øra Fonogram 2013)

At Tore Johansen har en fantastisk stemme, er for lengst opplest og vedtatt. På hans aller første soloalbum er det da også det vokale som er i sentrum. Det er en fryd å høre Tore, nesten uansett hva han synger. Han har en egen evne til å gjøre selv kjedelige låter interessante og mer enn hørbare. Og så er han en av få som virkelig kan synge fra stortåa uten at det blir skingrende og anstrengt.

Johansen, som bor på Øysand i Melhus, har med seg et skikkelig kobbel av musikere på cd-en, anført av Jostein Ansnes, Øyvind Smidt og Ronny Kjøsen. Ivar Gafseth har også lurt seg med på ‘Grow old’, som ble innspilt og mikset i Parr Street Studios i Liverpool.

På solodebuten har Johansen valgt å spille inn nye versjoner av sanger han har et spesielt forhold til. Beatles-

låta ‘She’s a woman’ fremførte han under en talentkonkurranse på Lademoen midt på 1960-tallet. Lennons kjærlighetserklæring ‘Grow old’ sang han til sin tilkomne i sitt eget bryllup. To av låtene hadde Johansen selv suksess med i Difference, og særlig slageren ‘Three of love’ har fått nytt liv gjennom nytt lydbilde. Denne låten må alltid med, skriver Johansen selv i CD-omslaget. Deep Purples ‘Soldier of fortune’, Don Gibsons ‘Lonesome me’ og Tom Jones’ ‘Delilah’ kan kanskje virke som plankekjøringer, men Johansens vokal samt lette, luftige arrangement, gir låtene noe nytt..

For meg er nok høydepunktene på plata ‘Astariot’ og ‘Doors’. Førstnevnte er hentet fra Jazzåteatrets musikal ‘Lady Arbuthnott – frua på Elverhøi’, hvor Tore Johansen har spilt Same-Torkil med stor suksess. En fantastisk liten følelsesbombe som er svært så spennende arrangert. ‘Doors’, komponert av Frode Alnæs, er også hentet fra et musikkspill, nemlig Kristiansunds byopera Donna Bacalao. Til Johansens plate har sangen fått engelsk tekst. En flott låt, som øysandingen synger med stor innlevelse. Dramatiker Stig Nilsson står for øvrig bak begge de nevnte musikkspillene. Og hør den «folkelige» versjonen av Anthem fra Chess. Nyt!

Dette albumet viser også hvor allsidig Tore Johansen er. Gjennom sin karriere har han vist at behersker ulike sjangere, og han er heller ikke redd for å kaste seg ut i nye musikalske utfordringer.

Noe sier meg at Tore Johansen har vært mer opptatt av å ha lage sin soloplate enn av store salgstall og høye listeplasseringer. Gjennom at Johansen har valgt sanger han er glad i, sikrer han sin egen innlevelse og tilstedeværelse i hvert eneste spor. Og dette er utvilsomt blitt ei plate som fortjener mange lyttere. Det er bare å ta av seg hatten for en av vår tids aller beste sangstemmer. Det er direkte synd at han for mange er mest kjent som Gjertrud Sand fra The Julekalender. Det er en grusom undervurdering.