Operaforestillinga Thora som ble oppført i Melhushallen i fjor, ble en så stor økonomisk katastrofe at forestillingene aldri burde ha vært oppført ifølge stiftelsen.

- I ettertid ser vi på tross av stor entusiasme, og at svært mange la ned enorm innsats for at forestillingen skulle lykkes, kom vi ikke i havn økonomisk og Thora-forestillingene i 2015 burde derfor ikke vært gjennomført, skriver stiftelsens leder Synnøve L. Folstad i et brev til Melhus kommune.

Les også: Valgte ikke konkurs

Fikk ja fra fylkeskommunen

I fjor ble altså operaen Thora framført i Melhushallen, og det ble fort klart at det ikke ble den store publikumsoppslutninga som forventet samt at det ble delt ut mange gratisbilletter. Stiftelsen hadde investert i en scene på 450 kvadratmeter.

Les også: Overbegeistret publikum

På grunn av de økonomiske problemene, søkte stiftelsen om tilskudd fra Melhus kommune og fikk avslag.

Les også: Knusende nei fra formannskapet

Fylkeskommunen tilbød seg å ta over scenen for 400.000 kroner såfremt at Melhus kommune deltok i refinansieringa av stiftelsen – noe kommunen altså ikke ville. Dermed har stiftelsen heller ikke fått pengene fra fylkeskommunen.

Les også: Raseri hos Gimse IL overfor mulig ja til Thora

Måtte kausjonere for lån

For å klare å betale utgiftene til profesjonelle medvirkende, tekniske leverandører og kunstnere, måtte medlemmer og varamedlemmer i stiftelsen kausjonere for et lån i Melhusbanken på 500.000 kroner. I tillegg fikk stiftelsen et rentefritt og avdragsfritt lån fra en utenbygds publikummer på 350.000 kroner. Stiftelsen ønsker å tilbakebetale dette lånet nå.

Vil ha kommunal støtte

Stiftelsen mener at Melhus kommune burde bevilge et årlig driftstilskudd, og viser til at Stjørdal kommune årlig bevilger 900.000 kroner til Opera Trøndelag. Tirsdag skal Melhus formannskap behandle en søknad fra stiftelsen, og kultursjefen anbefaler at kommunen innvilger et tilskudd på 50.000 kroner. Kultursjefen henviser til at Melhus kommune tidligere har bevilget 1,53 millioner kroner samt stiftelseskapital på 200.000 kroner og 300.000 kroner fra kraftfondet.

En av dem som var motstander av å gi støtte til stiftelsen da saken var oppe i fjor, var Gunnar Krogstad (Ap). Nå har han endret syn.

- Det var et tydelig signal fra kommunestyret om at kommunen ikke skulle gi underskuddsdekning, og derfor stemte jeg nei i fjor. Hvis vi kan løse ut midler fra fylkeskommunen ved at Melhus kommune gir et mindre beløp som 50.000 kroner, kan det være ei god løsning, sier Krogstad.

Krogstad mener det er lite aktuelt for Melhus kommune å ta over scenen som stiftelsen kjøpte inn i fjor. Varaordfører Stine Estenstad (H) sier at hun ikke kan forskuttere hva Høyre gjør når saken kommer opp til politisk behandling.

Ønsker nye oppføringer

Selv om forestillingene i Melhus førte til økonomisk havari, mener stiftelsen at det er grunnlag for oppføring som gjestespill i Norge og i utlandet. Tidligere invitasjoner til Reykjavik og Stuttgart har stiftelsen måttet si nei til av økonomiske årsaker.

Den frivillige innsatsen under operaen Thora er av stiftelsen verdsatt til 2,5 millioner kroner.