Endelig er det mulig å lage akkurat den pizzaen alle i familien har lyst på. Her er det ikke snakk om at noen blir stående alene på kjøkkenet og må kjempe for å tilfredsstille kresne ganer.

I stedet kan dagens husmor eller husfar tømme kjøleskapet for sauser, oster, kjøttpålegg, pølser og grønnsaker, sette alt frem på benken og la folk blande sjøl. Null mer diskusjoner om det skal være løk på eller ikke, om blåmuggost passer til spekeskinke eller om tacopizza er det eneste saliggjørende.

Mer demokratisk enn dette blir det ikke, og det er trolig ikke mulig å gjøre det enklere heller. Dette kan husets unge stå for selv, med et godt resultat.

Nå er det ikke vanskelig å lage pizzadeig. Litt røring, litt elting og litt heving, men i en travel hverdag er det noen ganger bare ikke tid til sånt.

Hvis pizzabunn fra frysedisken heller ikke frister, finnes det heldigvis mange gode alternativer. Tortillapizza og lompepizza, for eksempel, men ulempen er at de «bunnene» er så tynne at det ferdige resultatet lett blir slaskete.

Løsningen finnes i en pakke pitabrød eller to. Pitabrød trenger litt ovnsvarme for å bli helt myke og gode etter å ha bodd i en vakuumpakke i lang tid, så de tåler fint de få minuttene de får i stekeovnen uten å bli tørre. Dessuten er pitabrød skikkelig brød, og ikke så langt unna en pizzabunn i smak og konsistens. Som ekstrabonus kan du splitte pitabrødet i to for å få tynne pizzabunner, eller la brødet være helt, så du får en tykk og god og dampende varm bunn med deilig topping på.

For det er ikke til å komme forbi at det er toppingen som er det viktigste her. Valgfriheten og mulighetene er uendelige. Endelig kan folk som vil ha absurde ting på pizzaen sin, som kylling og banan, få det uten å forstyrre oss andre som er mer tradisjonelle. Det morsomme med pitapizza er at de egentlig krever veldig lite topping for å bli gode. Et par-tre osteskiver og noen tomater er mer enn nok. Siden du lager porsjonspizzaer kan du også være litt fresk i frasparket når du velger smak. En diger langpannepizza med pesto, feta og oliven kan fort bli for mye, men en liten en er akkurat passe. Skulle det være plass til én til, bruker du bare fem minutter på å klaske sammen en tradisjonell en med ost, skinke og tomatsaus. Raskt og akkurat det du vil ha.

Ligger det et enslig pitabrød igjen i pakken etter middag? Prøvd dessertpizza før? Smør på rikelig med sjokoladepålegg eller dryss over grovhakket sjokolade, legg på nøtter og bananskiver og gi hele herligheten et par minutter i ovnen. Bedre avslutning er det nesten ikke mulig å få.

PITAPIZZA

(4 porsjoner)

8 ferdige pitabrød

topping etter eget valg og hva kjøleskapet byr på

Forvarm stekeovnen til 220 grader. Sett frem alt som finnes i kjøleskapet som det kan tenkes smaker godt på en pizza og la kreativiteten flomme.

Hver lager sin pizza. Sett i ovnen og stek noen få minutter til osten har smeltet og pitabrødene er gjennomvarme – 5-6 minutter bør holde. Spises med det samme.

Toppingforslag fra bildet: Hvitløksost, cherrytomater, spekeskinke, løk og oregano (øverst til venstre), hot tacosaus, gulost, krydret pølse og vårløk (øverst til høyre), tomatsaus, kokt skinke, parmesan og grønne oliven (nede til høyre) og pesto, fetaost, champignon, svarte oliven og fersk chili (nederst til venstre).