I enkelte butikker kan du nå finne hele 27 ulike typer pinnekjøtt. Så vil da også 69 prosent av vestlendingene ha de saltede og tørkede sauesidene tilberedt på julaften.

Dessert

Sunt i jula

Sunn mat er også en del av jula. Ifølge Matprat er det to prosent av oss som velger vegetarmat på julaften. Etterspørselen etter vegetarprodukter øker, også i jula.

– Viljen til å eksperimentere med den klassiske julematen er imidlertid større når man inviterer til festbord ellers i julen. Etterspørselen etter spennende oppskrifter øker, og nordmenn gir ribben følge av alt fra asiatiske smaker til østafrikansk krydder, sier Størksen.

– Det er også en trend med mer frukt og grønt som del av julematen, sier Størksen.

Desember er blant annet høysesong for klementiner. Ifølge opplysningskontoret for frukt og grønt spiser vi i snitt ca. fem kilo klementiner hver de seks til åtte ukene fram mot jul.