Når Melhus' trolig eldste virksomhet feirer 175 år i år, går de bredt ut for å få med seg folket på markeringen. Melhusbanken skal prege kommunen med flere eksklusive konserter, familiearrangementer og synlighet i gatene i løpet av 2015.

– Den 7. november topper vi det hele med Åge Aleksandersen-konsert i Bankhallen, forteller banksjef Ragnar Torland fornøyd.

– Der håper vi å få plass til 2500 mennesker.

Åpner med kirkekonsert

Kongen av trønderrock er derimot ikke den eneste folkekjære artisten som kommer til Melhus i bankens regi i år.

18. mars åpner de jubileumsprogrammet med Bjørn Eidsvåg-konsert i Melhus kirke. Billettene legges ut nå på mandag, men er du ikke kunde av banken, kan du muligens se langt etter et musikalsk møte med rockepresten.

– Til akkurat den konserten har kundene våre prioritet, og vi regner at de 400 billettene går unna, sier Torland.

Middag på fjelltoppen

Det blir uansett lov til å håpe på «skyfri himmel» ved andre anledninger dette året. Ikke minst når banken tar med så mange som mulig på topptur til Vassfjellet 30. august. Det er nemlig der den store jubileumsmiddagen skal holdes - ute i friluft.

– En jubileumsmiddag i en bank er tradisjonelt noe bare noe få får være med på, ofte på en finere restaurant. Vi ønsker derimot å få med oss alle. Vi er ikke en bank for de få, og vi skal heller ikke feire 175 år med de få, lover banksjefen.

På toppen av fjellet skal de rigge opp en scene der lokale artister skal opptre, samtidig som alle de oppmøtte får servert mat i naturens egen middagssal.

– Dette blir selvfølgelig aller best hvis det er godvær, så vi håper absolutt på det. Hvis ikke har vi forberedt en teltløsning slik at folk slipper å sitte ute i regnet, sier Torland.

– Vi arrangerer også transport opp for de som er avhengige av det. Ellers håper vi så mange som mulig vil ta det som en tur.

Landbruksdebatt

I juni blir det lokale familiearrangementer både på Ler, Melhus og Korsvegen, og i september inviteres det til åpen dag med landbrukstema på Øya videregående, der de lokale bondelagene deltar.

– Da blir det fokus på god lokal mat og familieaktiviteter, før vi utpå dagen legger opp til en politisk debatt om fremtidens landbruk, forteller Torland.

– Der stiller blant annet lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Personlig bank

Grunnleggeren Niels N. Dahl kunne neppe ha sett for seg Melhusbanken slik den fremstår i dag da han startet opp med 205 kroner i egenkapital og kontor på Søberg i 1840.

Ifølge nåværende banksjef Ragnar Torland (49) gikk det 80 år før den fikk sin første heltidsansatte, og i den spede begynnelsen var kontoret åpent kun én gang i måneden.

– Nå ser vi at stadig flere banker kun opererer på nett og har kundeservice på telefon. Jeg mener vårt fortrinn er at vi fortsatt holder fast ved den personlige betjeningen. Det har vi erfaring med at våre kunder setter stor pris på, og det er nok også en av grunnene til at Melhusbanken også går relativt godt, sier han.

Nils N. Dahl var mannen bak Melhus sparebank, som ble stiftet 3. oktober 1840. I dag er det banksjef Ragnar Torland som styrer skuta. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
400 billetter til Bjørn Eidsvågs konsert i Melhuskirka 18. mars legges ut på mandag, men bankens kunder har forkjøpsrett. Foto: Agnete Brun