For to år siden leste Vigdis Hjorth erotisk litteratur i badstua til Fjøsfestivalen. Det ble klamt på flere måter. I dag overtok Dag Solstad stafettpinnen fra sin forfatterkollega da han fortalte om stamtavlen til Rags-hestene som har og har hatt tilhold i stallen til Noralf P. Brækken.

Egentlig skulle forfatteren lest trønderske travhesters stamtavler fra 1591 til 1896, men disse viste seg vanskelig å oppdrive. I stedet tok han for seg et travprogram fra Leangen, med fokus på hestene som er nedarvet fra Evita Rags. I seansen i badstua, som for anledningen ikke var oppvarmet (Solstad stilte på betingelse av at den ikke var varmet opp og at noen avkjølte ham med en spansk vifte, den jobben fikk litteratursjef Ane Nydal), stusset forfatteren over hvorfor hestene fra Melhus har blitt så gode. Genene fra Evita er høyst ordinære, ifølge Solstad.

Som kjent har både Shan Rags og Juliano Rags blitt invitert til Elitloppet i Stockholm, Juliano senest for noen måneder siden. Solstad lanserte en egen teori i badstua foran en drøy håndfull med tilskuere.

- Det er sannsynligvis den gode luften på toppen av Melhus. Og kanskje den vakre utsikten, sier forfatteren i videoen over.