«Ja, nå er adventstiden snart her igjen og det er på tide med en liten oppsummering til slekt og venner. Olav og jeg sitter oppe på loftstuen og skuer utover Oslofjorden. Lyset er så innsmigrende vakkert på denne tiden av året, og de nye panoramavinduene lar oss følge lyset gjennom de ulike årstidene. Vi har så mye å være takknemlig for (...)»

- Boken handler om Magnhild i den fiktive Finnmarks-bygda Bjørkvik. Hun er dyslektisk, litt overvektig, tøff, men underlegen lillesøsteren som har flyttet til Oslo og blitt fin på det, forteller Bjørset Persen.

Magnhild har fått det årlige julebrevet fra lillesøsteren. Livet i Oslo er perfekt, kan hun lese. Lillesøsteren skriver også at hun kommer nordover for å feire julen hjemme med familien. Slik starter krisen for hovedperson Magnhild. Etter en passende mengde vin bestemmer hun og jentegjengen seg for å starte en motstandsbevegelse: de skal skrive ærlige julebrev til lokalavisen. Fenomenet brer om seg, og før de vet ordet av det har farsotten spredd seg over hele landet. Opprøret mot den perfekte fasaden vekker både harme og sympati, og både TV og riksdekkende tabloidaviser biter på.

Første på nasjonalt forlag

Bjørset Persen flyttet i 1992 fra Støren til Finmark, hvor hun nå jobber som norsklærer. Hun har tidligere gitt ut tre bøker, men «Julebrevpikene» er den første som kommer på et nasjonalt forlag. Den blir utgitt på Silke Forlag, og forlagssjef Christine Leborg har stor tro på at boken skal slå an.

- Det er et tema som fenger. Med en gang man kommer inn på det at man skal være noe annet enn man er, så blir det polarisering og heftig engasjement. Boken har et seriøst bakteppe, men Karin skriver med mye ironi, sier Leborg.

Målgruppen for boken er i stor grad kvinner, men de tror begge at også menn skal kunne like den.

- Silke profilerer seg som et forlag for den kvinnelige smak, men også menn kan lese disse bøkene, sier Bjørset Persen.

- Det vi ser er at menn leser bøkene våre like mye som kvinner, legger Leborg til.

Facebook det nye julebrevet

Bjørseth Persen forteller at julebrevtiden, med mye som skjer med skole, barn, avslutninger og julebord for mange kan bli litt for mye.

- Forventningene mange har er veldig stressende. Jeg synes mange kan senke skuldrene litt, mener hun.

I «Julebrevpikene» forsøker hun delvis å komme dette til livs.

- Temaet er at veldig mange har en tendens til å pynte på virkeligheten. Man kan nesten bli syk av det. Facebook har blitt det nye julebrevet, forteller Bjørset Persen.

I boken starter Magnhild og venninnene en landsomfattende motstansbevegelse mot den perfekte fasaden. Bjørset Persen håper at det ikke er ren fiksjon, og sier at om boken kan bidra til at folk begynner å skrive ærlige julebrev, så vil hun bli meget glad.

Forlagssjef Leborg forteller at boken har en kombinasjon av trøndersk og nordnorsk humor, og at det ligger mye følelser, trass og litt sinne i den. Men selv om Bjørset Persen tar et oppgjør med det perfekte julebrevet, håper hun ikke at folk slutter å sende julebrev til henne.

Drøm om mer skrivetid

Selv om «Julebrevpikene» ikke kommer ut før i september, har hun allerede neste boktittel klar: «Brudepikene». Magnhilds trønderske venninne skal gifte seg, og det kan raskt bli kulturkrasj når hennes trønderske familie skal opp til Finmark for å feire bryllup, avslører forfatteren, som drømmer om å kunne skrive mer enn hun gjør i dag.

- Jeg vil fortsette å skrive, og kanskje skrive enda mer. Jeg vil ikke slutte som lærer, men drømmen er å få litt bedre tid til å skrive, sier hun.

PYNTER PÅ VIRKELIGHETEN: Karin Bjørset Persen fra Støren gir i september ut «Julebrevpikene». - Temaet er at veldig mange har en tendens til å pynte på virkeligheten. Man kan nesten bli syk av det. Facebook har blitt det nye julebrevet, forteller hun om boken. Foto: Petter Fløttum