Begge dagene var lagt opp slik at det ble vandring i de gamle bydelene med flinke og norsktalende guider på formiddagen, mens turdeltagerne senere på dagen kunne bruke tiden som de ønsket.

På vei tilbake

Guiden Niko, som har vært med flere dager, ga en historisk informasjon om gammelbyen i Mostar i Bosnia Hercegovina. Den lokale guiden i gammelbyen i Dubrovnik i Kroatia, Jasmina, ga også en god historisk informasjon på godt norsk. Hun kom som flyktning til Norge som 11-åring med sin familie, men flyttet tilbake til Kroatia for få år siden og tilskrev norgesoppholdet sine gode norskkunnskaper.

Foruten de gamle bydelers historie kunne de også fortelle om den dystre krigen i landene først på 1990-tallet. Det har ført til store vanskeligheter med å komme på fote igjen, men de har kommet langt, selv om det fremdeles er en meget stor arbeidsledighet.

I kontrast til Budalen

Ekteparet Torild og Jan Ole Ofstad fra Trondheim er også av den oppfatning at dette har vært en interessant tur, selv om det også har vært meget alvorlige ting de har fått vite under besøkene på de lokale stedene under turen. De forteller også at dette står i stor kontrast til turene de pleier å ta til hytta i Budalen.

Jan Ole har sine aner fra sin mors side fra Budalen, noe som har medført at det er et spesielt sted for både ham og kona. Nå kan det snart bli molteplukking rundt hytteområdet, forteller han.

– Leserturen har vært en fin og god tur som har fungert slik den skal, gir han uttrykk for under en prat etter torsdagens historiske vandring på formiddagen.