28. desember, barnemessa. Innocentium

Barnemessa er en merkedag for de guttebarna i Betlehem som kong Herodes drepte for å hindre at en ny, jødisk konge skulle bli født. Denne dagen kunne barn besøke hverandre og ha moro på de voksnes bekostning. Barnemessa må ikke forveksles med den internasjonale barnedagen, som er første mandag i oktober i Norge. I dag er 28. desember en viktig dag for juletrefester.

Kong Herodes

I kunsten vises De uskyldige Barn som et stort antall små gutter som blir drept av soldater mens deres hjelpeløse mødre blir tvunget til å se på. Hvor stort antallet var, vet vi derimot ikke. Betlehem hadde en befolkning på 1000 innbyggere på denne tiden, noe som tilsier at antallet drepte gutter må ha vært begrenset.

I de jødiske annalene fra samme tid er disse barnedrapene ikke nevnt. Årsaken er at kong Herodes var en blodtørstig herremann som drepte langt flere enn guttebarna i Betlehem. Alle de andre ugjerningene Herodes fikk utført, satte barnedrapene i skyggen. Blant andre ble kona hans samt tre av barna drept etter kong Herodes befaling. En sønn av kong Herodes skal ha sagt «det er lettere å være Herodes sitt svin enn Herodes sin sønn». Jødene åt ikke svinekjøtt, og de drepte dermed ikke griser. Herodes' sønner, derimot, ble drept av faren.

Det hører med til historien at kong Herodes ble spist levende av mark og døde av det. Bibelen har det med å gi de urettferdige straff og de rettferdige belønning. Så får vi heller innfinne oss med at belønningen er å komme til himmelen.

Barnemessa på primstaven

Det er lett å glemme at merkedagen Innocentium ikke er en merkesdag for bestialitet. Isteden er dagen en merkedag for å ære alle barn som dør i en tilstand av uskyld.

På primstavene er symbolet som oftest et kors, men dagen markeres ikke på alle primstavene.

Det het seg at slik været var denne dagen, skulle været bli kommende sommer.