Hun greide ikke å si nei da Kari Flå fra Korsvegen ringte henne like etter OL for å spørre om hun hadde lyst til å komme til Strikkefestivalen på Støren.

– Lett å få tak i

På lørdag la hun ut om sin store lidenskap foran en fullstappet kultursal med strikkeglade festivalgjengere.

– Hadde hun ringt under OL hadde jeg nok ikke tatt telefonen, sier Tora til Trønderbladet og ler.

– Ja, jeg fant ut at jeg måtte vente til det var over. Da var hun derimot overraskende lett å få tak i, svarer Flå.

Strikker overalt

Det var entusiasmen hun møtte på den andre enden av røret som overbeviste henne. Strikkingen har tross alt vært en stor del av livet til skiskytterstjerna, som nylig avsluttet karriéren med nok et OL-gull under mixstafetten i Sotsji.

– Når du er ute og reiser, setter du deg ikke ned og ser dubba programmer på tysk TV. I 2001, da jeg for første gang var med på et verdenscuprenn, hadde vi ikke smarttelefoner, sier Tora, som mener å huske alle plaggene hun har strikket under de ulike mesterskapene.

– Jeg har blitt ganske rutinert etter hvert, og det meste har jeg lært meg på egenhånd. Strikkedilla er såpass iboende at jeg strikker både når jeg sitter på spinningsykkelen og når jeg ligger på fysiobordet. Etter hvert kunne jeg til og med kombinere strikking med det å visualisere rennet jeg hadde foran meg. Jeg har ikke bare brukt det til å koble ut, det har også vært en viktig del av den mentale treninga.

Bokavsløring

Også lagvenninnene har latt seg inspirere av Toras hobby, og det er også en kjent sak at hennes hovedkonkurrent Magdalena Neuner har gitt ut flere strikkebøker.

– Jeg har blitt intervjuet mange ganger av utenlandsk presse om interessen min. Det har jo blitt lagt merke til, siden livet mitt på veien stort sett har bestått av trening og strikking, sier Berger, som også kom med en oppsiktsvekkende avsløring på Støren.

– Til neste år skal jeg faktisk gi ut min egen bok. Det gleder jeg meg til.

– Juryformann, jeg?

Da hun talte for forsamlingen lørdag hadde hun også med seg de etter hvert svært så kjente dovrevottene hun ofte har hatt på seg i møte med media.

Strikkeveteranen Marie Nordvik fra Støren mente derimot noe var feil på mønsteret, og hadde med et par nye votter til skiskytteren – med påskriften «Tora 2014» - til stor glede for mottakeren. Nordvik var også ansvarlig for alle vottene som hang rundt på veggene i kultursalen denne dagen, og det ryktes at hun har over 1000 par liggende i kasser hjemme.

Men – temaet for årets festival var puter, og Tora hadde noe uvitende fått rollen som juryformann i putekonkurransen.

– Hehe. Er jeg det, altså? Jaja, jeg får ta utfordringen, sa hun og lo godt da Trønderbladet fortalte om det ærefulle vervet.

Putesuksess

Festivalen ble i sitt andre år flyttet fra Folkets hus og inn på Støren kulturhus, noe som ga plass til flere, og samtidig ga strikkefestivalen et solid løft. Aktiviteten var stor, med demonstrasjoner av strikketeknikker, egen krok for barna og - i tillegg til besøket fra Lesja-jenta Berger - et foredrag med Eva Storlimo.

– Vi er superfornøyde med årets strikkefestival, den kan lett kalles en suksess, sier Kari Flå til Trønderbladet.

Ikke bare hadde hun god grunn til å være fornøyd med oppmøtet på over 300 personer - hun gikk også til topps i konkurransen om å lage den mest fantasifulle puta. Magnild Ølstøren vant den tekniske biten av konkurransen med sitt bidrag.

Grytekluter i 2015

Allerede nå er planene i gang for en ny strikkefestival neste år.

– Datoen blir 19. september. Tema da er «grytekluter og andre kluter», sier Flå.

– Vi vil samtidig takke alle som var med og demonstrerte alle teknikkene, de som hjalp oss på kjøkkenet, hjelpen på forhånd, under og etter festivalen, alle som bidro i puteutstillinga, pute-konkurransen, loddgevinster, sponsorer - og ikke minst publikum, som kom og gjorde dette så kjempevellykket. Velkommen igjen neste år!

Komitéens Kari Flå sammen med jurymedlemmene Anna Helga Sundlisæter, Liv Haugen og formann Tora Berger fra Lesja ved strikkekaféen. Foto: Elling Finnanger Snøfugl