Julekonsertene er 6. og 7. desember, og Sigmund Gråbak forteller at det blir kjørt to forestillinger pr. kveld slik at det totalt blir fire konserter. Mellom konsertene er det lagt inn litt mer tid enn i fjor slik at publikumsskiftet går smidig og artistene rekker å forberede seg til neste konsert.

Billettsalget startet fredag, og musikerne forteller at det allerede er kamp om plassene.

I år feirer Flåartistene tiårsjubileum, og Gråbak sier at det ikke hadde vært mulig å arrangere julekonsertene uten velvillighet fra musikerne.

Unikt konsept

– Mye av suksessen er at det er så trangt. Ingen andre julekonserter i Norges land ligner på dette. Et lite lokale på Ler er blitt en snakkis, sier Petter Øien, kjent fra Sie Gubba.

Inne i Ler putballpark er det plass til 100–120 pr. forestilling, og publikum kommer tett på artistene. Scenen er ikke stor, og det betyr både at musikerne ikke kan bevege seg fritt omkring og at det blir kort avstand mellom musikere og publikum.

Flere av artistene er vant til en helt annen størrelse på konsertarenaen, men det å møtes til julekonsertene betyr mye for Flåartistene.

Årets musikere

Årets musikere er Hans Bollandsås, Geir Rune Engan, Trine Engan, Petter Øien, Roar Øien, Ola Buan Øien, Per Borten, Morten Eggen, Anders Stensås, Arnstein Solem og Kirsti Huke. De kaller seg Flåartistene med røtter fra bygda.

Her er det musikerne som har hevdet seg på landsplan, og som også er godt kjent lokalt.

Denne gangen har de ikke hentet inn en gjesteartist fordi det rett og slett ikke er plass på scenen.

Repertoaret

– Vi skal spille greatest hits, sier Bollandsås på spørsmål om repertoaret og Øien legger til at det beste fra de ti årene som er gått.

De vil altså ikke røpe innholdet, men lover at alle favorittene er med samt kanskje noe nytt.

Musikerne har en rekke plateutgivelser bak seg, og Geir Rune Engan skulle ha gitt ut «Syklus» på vinyl i disse dager. På grunn av stor pågang for vinylplateprodusenter, er dobbeltplata tre måneder forsinket, forteller Engan.

Høydepunkt

Musikerne gleder seg til å spille sammen.

– Vi spiller så sjelden sammen, og treffes den ene gangen før jul. Konsertene er et høydepunkt for oss. Ellers er vi alle opptatt med konserter og plateinnspillinger. Jeg har fri fra turnévirksomhet, og gleder meg til dette. Jeg kjenner ikke bare de andre musikerne, men nesten alle publikummerne også. Mange av dem som kommer, er dem som backet oss da vi bare fikk spille på Ler. For unger er julekonserten deres konsertdebut siden de er for unge til å komme inn på fester, sier Øien.

Førjulstradisjon

Mange av publikummerne er trofaste julekonsertbesøkende, og har konserten som en del av førjulstradisjonen. Med pepperkaker og gløgg innenbords får publikum ytterligere understreket julestemninga.

– Gleden ved å delta sammen med de andre musikerne, smitter over på publikum. Her tar vi grep med begge hendene, forteller Engan.

Billetter kan blant annet kjøpes på Prix Ler.

Foto: Gunn Heidi Nakrem