Helt siden 80-tallet har det blitt arrangert olsokgudstjeneste ved den gamle kirkegården på Singsås, der det siden 2012 har stått en stavkirke.

Olsok, eller Olavsdagen, er feiringen av Olav den helliges dødsdag, 29. juli. Olav Haraldsson falt i slaget på Stiklestad i 1030. Det var det siste store slaget om både samlingen og kristningen av Norge. Siden 1930 har olsok vært offisiell flaggdag.

Folk møtte som vanlig opp ved Singsås kirke lørdag ettermiddag, for å vandre rundt seks kilometer sørover, helt til nettopp gamlekirkegården og stavkirka, der det ble holdt gudstjeneste klokken 20. Omkring 40 personer var til stede ved stavkirka, på tross av tordenskrall i det fjerne. Sokneprest Oddbjørn Stjern forrettet gudstjenesten.

Ikke hindret av været

Kjell Bjarne Rønningsgrind er en av flere lokale som hvert år jobber for å få avviklet denne gudstjenesten. Han mener været ikke ble en hindring.

- Det ble en minnerik stund, og jeg både tror og håper at folk koste seg på «kirkebakken», skriver han til Trønderbladet.

Han forteller at det er mange turister som stikker innom gammelkirkegården, ettersom den ligger like ved pilegrimsleia.

- Flere pilegrimer har vært innom nå i sommer også, og flere av de velger å overnatte her på sin vandring til Nidaros, sier han.

Stavkirka på Singsås står på en gammel kirkegård, som fungerte helt fram til kirka ble flyttet i 1884. Det har mest sannsynlig vært kirkested der siden midt på 1200- tallet. Det estimeres at rundt 7– 8000 mennesker har blitt stedt til hvile der.

Det sto en stavkirke på Singsås i rundt 300 år, før det ble utvidet til en større kirke. Etter mange runder med debattering ble det klart at kirka skulle flyttes til Forsetmoen. Grunnlaget var at kirka ikke lå sentralt nok i bygda. Dette førte til at det gamle kirkestedet nå sto tomt, og etter hvert begynte det å gro igjen.

Reddet av en kompisgjeng

Heldigvis kom en kompisgjeng fra Singsås over den nåværende stavkirka ved en ren tilfeldighet.

- Det var faktisk en lokal gjeng som var ute på motorsykkeltur sørover, og etter hvert kom de til Dovre. Der skulle de se på en utstilling som den lokale håndverksskolen arrangerte, og der sto denne stavkirka. De undersøkte kirka litt nærmere, og fant ut at den var en modell av Haltdalen stavkirke som står på Sverresborg, så dette er en tro kopi av den, bortsett fra at den er nedskalert til 90 prosent av den originale størrelsen. Plutselig kom det en mann ut av kirka. Han hengte opp en plakat hvor det sto at kirka var til salgs for 300 000 kroner. Da bestemte gjengen seg kort og godt for at den kirka skulle til Singsås. Vi går ut ifra at den stavkirka som sto her fra 1200-tallet, var av den samme typen.

FORRETTET: Sokneprest Oddbjørn Stjern sørget for å fortelle de frammøtte om historien bak olsok. Foto: Privat
VAKRE OMGIVELSER: Stavkirka og det spesiallagde klokketårnet står støtt på Singsås. Foto: Edward Stenlund