Lørdag og søndag ble det arrangert familiehelg på Storbekkøya Museumsseter i Budal.

Seterkost

Under hele arrangementet ble det servert seterkost, samt rømmegrøt og kaffe på setra. Noe av det mest lokale man får kjøpt her, er møsmørr og gøbb, altså hjemmelaget prim og gomme. Dette serveres som pålegg på noe de kaller «hyllkaku», en slags pannekakevariant. På søndag ble det også vist hvordan man koker gøbb, og det var mulig å få kjøpt med seg både møsmørr og gøbb hjem hele dagen.

Søndag ble det også servert kokegropsstekt reinsdyrslår, lagd på den gamle tradisjonsrike måten. Stekingen av kjøttet ble også gjort åpent så alle gjester kunne se hvordan det ble gjort. Denne seansen ble veldig populær, og alle middagsporsjonene de lagde ble solgt.

Variert program

Det var lagt opp til ulike aktiviteter i løpet av helga. Lørdagen var spesielt designet for de yngste, mens det på søndag var flere aktiviteter som også de voksne ofte har stor interesse av.

På lørdag bød det seg blant annet muligheter for ponniridning. Dette ble en populær aktivitet blant barna. I tillegg hadde man en aktivitet som kaltes «hønskitbingo». Her slapp man en høne inn i et området man på forhånd hadde delt opp i ruter. Hver deltaker fikk kjøpe seg så mange ruter de ville, og deltakeren som hadde den ruta høna først gjorde fra seg i, ble vinner av bingoen.

Det bød seg også muligheter for å få brukt sine sløydkunnskaper. Det ble nemlig arrangert et båtrace på lørdag, hvor deltakerne skulle bygge sin egen båt, for så å se hvem som var raskest nedover elva. Dette ble også godt mottatt blant gjestene, og hele 28 båter var med i racet om å komme først nedover elva.

Jernbrenning

Søndag ble det arrangert jernbrenning, hvor publikum fikk et innblikk i hvordan dette ble gjort på setra før i tiden. Storbekkøya har nemlig vært åsted for utvinning av jern over flere tidsepoker. Denne delen av programmet styres av Budal Museumslag som vil vise frem hvordan dette foregikk i området i gamle dager.

–Det er populært blant de voksne å se på jernbrenningen. Noe av det som gjør det ekstra interessant er jo at dette er en produksjon som ble gjort før i tiden i det samme området som vi i dag bruker, sier Lillian Bakken, som driver museumssetra sammen med Heidi Tovmo.

Fiskekonkurranse

Det ble også arrangert fiskekonkurranse lørdag, hvor fiskingen foregikk i elva/bekken som ligger ved Storbekkøya. Maja Enlid og Kari Røttum hadde ansvaret for fiskinga, og det ble ikke akkurat målt etter øyesyn hvem som hadde den største fisken.

–Det er flotte premier å vinne, og vi har en linjal her som vi bruker, slik at vi får målt nøyaktig hvem som har den lengste fisken, forteller jentene mens de viser frem måleapparatet de har liggende på bordet foran seg.

Veldig fornøyd arrangør

Lillian Bakken forteller videre at arrangementet ble en stor suksess. Hun er henrykt over at det var så godt oppmøte begge dagene, og gleder seg også over det gode været man fikk

– Vi synes det er veldig artig at så mange tok turen, og det setter vi stor pris på. Det er selvfølgelig også veldig gledelig at det ble så fint vær, og bare det skaper jo en herlig trivselstemning, sier hun.

Bakken sier også at de neste år skal vurdere å ta med flere aktiviteter utover det de hadde i år.

–Å få til noen nye aktiviteter er noe vi prøver hvert år. Det blir liksom litt mer spennende da, om det er noe nytt denne sommeren kontra fjorårets arrangement, fortsetter hun.

FISKING: Maja Enlid (t.v) og Kari Røttum hadde ansvaret for å legge til rette for dem som ville prøve fiskelykka. Foto: Mats Eid Bjørset
FORNØYD: Lillian Bakken var strålende fornøyd med helgas arrangement. Foto: Mats Eid Bjørset
RIDNING: Noen syntes det å ri på ponni var det mest spennende som sto på programmet. Foto: Mats Eid Bjørset
IDYLL: Storbekkøya byr på en herlig og idyllisk opplevelse, noe de som møtte opp i helga absolutt fikk kjenne på. Foto: Mats Eid Bjørset