– Vi trenger å sette farger på Melhus, sier Lars Erik Røe Magnussen.

Kjøpte lokaler

Sammen med kona Anita Olsen har han kjøpt lokaler i møllebygningen i Melhus sentrum. Kona Anita driver advokatfirmaet Dekar som Trønderbladet nylig skrev om, og som har tilhold i mølla. Lokalene ble tidligere leid av Råsterk, som ikke fikk drive styrketrening der før det var foretatt tiltak som kunne dempe støy. Råsterk flyttet fra bygget, og så ble lokalene solgt.

19. august har Galleri Mølla åpning, og galleriet har lokaler nede i kjelleren og i deler av første etasje.

Utstillere

De to første utstillerne er Oda (24) og Oscar Reitan (16), som er kunstneren Elling Reitans barn. Begge er kunstnere, og er i ferd med å gjøre seg bemerket. De har allerede utstillingserfaring.

– Vi kan ikke si at vi ikke er påvirket av pappa ettersom vi maler i samme atelier, sier Oda og Oscar legger til at de ubevisst blir påvirket.

I galleriets første utstilling blir malerier som de to står bak, vist.

– Jeg lager ofte bakgrunn, og så lar jeg Oscar gå løs. Han er mer figurativ. Vi er veldig takknemlig for at vi har fått oppdraget, forklarer Oda.

Møtesteder

Lars Erik Røe Magnussen forteller at drømmen er å få til et levedyktig galleri. Han brenner for å få kulturelle møtesteder.

– Melhus har jo Sagauka, men vi trenger påfyll ellers i året også. Vi har null erfaring med å drive galleri, og har vært så heldige å få med Tore Johansen. Her trengs det noen som er tydelig på kultur. Dessuten håper vi at Melhus kunstforening vil fatte interesse for galleriet, og vi tar gjerne imot tips om utstillere, sier Røe Magnussen.

New York-følelse

Johansen forteller at han fikk New York-følelse av å gå ned trappa til kjelleren der galleriet skal være, og han ser absolutt potensialet for et galleri i Melhus sentrum.

Møllebygningen ligger på vestsida av Gaula, og er et synlig landemerke.

– Det er jo ikke så langt fra Trondheim og hit, så det burde være fint å ta seg en tur til Melhus for å gå i galleri her, mener Johansen som lenge har ivret for et kulturhus i en eller annen form.

Landhandleri

I en annen del av lokalene ekteparet har kjøpt, ønsker Røe Magnussen å få etablert en butikk som foreløpig har tittelen Stabburet.

– Vi kunne tenke oss å få et landhandleri her, og varene skal ikke være selbuvotter. Derimot kunne vi ha tenkt oss for eksempel kortreist mat, og vi er i samtale med næringsforeninga. I Melhus finnes det folk som lager spennende produkter, og som kanskje trenger et utsalgssted. Nå venter vi på at Melhus kommune skal godkjenne den nye fasaden, forteller Røe Magnussen.

Kortreist mat er i vinden for tida, og flere krefter samarbeider om Smak og Opplev Melhus som skal bringe lokalmat fram i lyset.

I KJELLEREN: Lars Erik Røe Magnussen (t.h.) har en plan om å gjøre Melhus sterk på kultur. F.v. Oscar Reitan. Tore Johansen og Oda Reitan. Foto: Gunn Heidi Nakrem
MALERI: Dette er ett av flere malerier Oda og Oscar Reitan har laget, og det ble laget til bandet Difference. Foto: Gunn Heidi Nakrem