Melhus historielags medlemsbrev blir sendt ut i disse dager, og der røper de et spennende program for årets aktiviteter i laget.

Lokale aktiviteter

De starter med deltagelse i Sagauka i begynnelsen av juni, hvor laget allerede har bidratt til utarbeidelsen av programmet.

Les også: Vil kjøpe Hallsletta

Søndag 18. juni skal de på tur til Gudrunhula i Flå, for å være med på markeringen av at det er 110 år siden den såkalte «taterjakta» 1907. Det er også 40 år siden Flå idrettslag første gang arrangerte tur til Gudrunhula, det årlige mosjonsløpet som har fått navnet Gudrunhuletrimmen.

Les også: Endelig tid til sin historieinteresse

I august skal historielaget på gårdsbesøk til Grøseten i Nordgrenda, for å ta den gamle gårdsbebyggelsen nærmere i øyesyn. Gammelgrøseten var den høyeste gården i Nordgrenda, og det er flott utsikt helt til Horg herfra. Gammelgården er fraflyttet etter at det ble bygd nye hus litt lenger sørvest på midten av 1900-tallet, men nesten alt av den gamle bebyggelsen er bevart og vedlikeholdt. Dagens kårfolk, Knut og Anne Jorunn, skal fortelle gårdshistorien, og det blir anledning til å se seg om både ute og inne.

Ut på tur

Andre lørdag i september går årets busstur i regi av historielaget til Ersgard, Steinvikholmen, Tautra og Frostating. Det blir middag på Klostergården, hvor det også er mulig å kjøpe med en suvenir fra gårdsbutikken, hvor de selger keramikk, gårdsmat og øl fra eget bryggeri.

Dette er det eneste arrangementet medlemmene må betale for, mens alle andre aktiviteter er gratis.

Senere i september deltar laget på åpen gård på Øya Videregående Skole, hvor de bidrar til den historiske – og moderne – utstillingen knyttet til årets tema, som er skog og utmark.

Her vil det også bli salg av de siste utgavene av årsskriftet «Melhusbyggen», som Melhus historielag gir ut hvert år før jul.

Som vanlig blir det medlemsmøte med utdeling av årets utgave av «Melhusbyggen» i slutten av november.

Åpner for mer

Nyvalgt leder Bjarne Sommersel åpner også for at det kan komme flere påfunn i løpet av året, og dette vil i så fall annonseres i lokalpressen og på lagets nettsider. Den skal etter planen være i drift igjen i løpet av høsten.

I tillegg til Sommersel består styret i Melhus historielag nå av nestleder Ronald Nygård, kasserer Harold Pedersen, skriver Randi Kregnes, styremedlem Leif Engen og varamedlem Tove Børseth, i tillegg til at Signy Ryther Overbye er redaktør for årsskriftet «Melhusbyggen».

Laget hadde 328 tegnede medlemskap i 2016, og av disse var det 143 familiemedlemskap. Med minimum to i hvert familiemedlemskap, betyr det at rundt 500 personer er medlemmer i laget.

Leder Bjarne Sommersel sier at de gjerne ønsker seg flere, også de som er litt yngre.

LEDEREN: Bjarne Somersel sender i disse dager ut medlemsbrev til medlemmene i Melhus historielag, på vegne av det nyvalgte styret. Her står blant annet planene for årets aktiviteter beskrevet. Foto: John Lerli