Spellemannprisen 2016 ble delt ut siste helga i januar, og blant vinnerne var bandet The Switch, som ble fjorårets beste indie-artister. Bandet har gitt ut tre album. Det siste, som de fikk spellemann for, heter The Switch Album.

Les også: Skamløs russ på Støren (for abonnenter)

Melhusmann i osloband

Bandet er et oslobasert popband, men i rekkene står også bassisten Espen Kregnes, og han vokste opp på Gimse på Melhus. Han synes det var veldig artig å få en spellemannpris.

–Vi hadde ingen forventning om å vinne. Vi var bare veldig fornøyde med å bli nominert, og hadde gledet oss til å gratulere vinneren, humrer Kregnes.

Les også: Disse gikk videre til fylkesmønstringa

The Switch ble etablert som band i 2009, med tre av medlemmene som fremdeles er med i dag. Etter kort tid ble også Espen med, og siden har besetningen variert noe, men med en stabil kjerne.

Album og venteretter

De har gitt ut album i 2014, 2015, og 2016, i tillegg til en EP i 2015 som nesten er for album å regne.

–Det var et ventealbum, en hvilerett, som ble produsert som EP, selv om den er lenger enn album nummer to i spilletid. Den har færre låter, og ble kun gitt ut digitalt, forteller Espen.

En ny venterett kommer også denne våren, mens bandet sikter mot et nytt album, som etter planen skal være klart i løpet av året eller først på nyåret neste år.

–Vi er sju musikere, og av dem er det flere heltidsmusikere som drar på turneer og er veldig aktive, så det er enklere for oss å jobbe aktivt i studio enn å turnere mye, forteller Espen.

Gleder seg til Trøndelag

Noe turnering blir det selvfølgelig likevel tid til, mest rundt Oslo, men de var også i Trondheim og spilte for ikke så veldig lenge siden.

–Da ble vi overrasket over hvor mye folk som kom! Det syntes vi var veldig artig, og vi gleder oss til å komme tilbake i løpet av året og spille mer i Trøndelag, sier Espen.

Les også: Verdens beste i Soknahallen (for abonnenter)

Det er nesten som å spille på hjemmebane for Espen, selv om han flyttet til Asker allerede som 13-åring. Lite i dialekten tyder på at han er melhusbygg, selv om han av og til slår om og opphavet skinner gjennom. Likevel var det her den musikalske karrieren startet.

–Jeg begynte på kulturskolen på Melhus da jeg gikk i første klasse på Gimse skole. Jeg sang, og spilte piano og gitar. I femte klasse begynte jeg med bass, med Harald Lund som lærer. Det er artig å tenke på, mimrer han.

Lang bandkarriere

Han fortsatte på kulturskolen i Asker, og da han begynte på musikk, dans og drama på videregående, begynte han også å spille i band.

Det var imidlertid først med The Switch han begynte å spille pop.

–Jeg har ikke noe særlig fotfeste i popsjangeren, men det var det ikke så mange av de andre som hadde heller. Vi kom fra forskjellige steder, og fant sammen i en pop-rock-sfære, forteller han.

Sammen med noen andre band driver de også sitt eget plateselskap.

Kunst og kultur 24/7

Espen er samboer og har et barn på ett år. I tillegg synger han i kor, og til daglig jobber han som prosjektleder ved Munch-museet.

–Jeg jobber med kunst og kultur hele tida, og den brede kunst- og kulturinteressen spiller en stor rolle i musikken. The Switch er inspirert fra flere kunstfelt, sier han.

På fredag vant bandet også Osloprisen for beste musikkutgivelse med The Switch Album.

LANG KARRIERE: Espen startet sin musikkarriere i kulturskolen på Melhus. Foto: Frank Michaelsen