I Midtre Gauldal ligger Forollhogna nasjonalpark, som har rundt 100 vatn med fisk. Forollsjøen er kjent for å ha stor og fin ørret, og senest i 2004 ble det tatt en ørret der på over fem kilo. Her finnes det ei åpen bu. Stangfiske kan også være en suksess i elvene Ya, Fora og Vangrøfta.

Fiskekort for fjellstyrene kan kjøpes på internett og hos lokale selgere. Felleskortet for Soknedal, Budal og Singsås gir adgang til 80 fiskevatn i statsallmenningene i disse områdene. Samtlige vatn har ørret, og noen har også røye. Fisken napper også i sideelvene til Gaula.

Ved noen av vatnene er det åpne buer, hvor det går an å få ly, og eventuelt overnatte. Du kan lese mer på www.forollhogna.no og www.inatur.no.

Garantert fisk på Hølonda

I Melhus kommune er det flere vatn der det går an å prøve fiskelykken, og det går vei helt fram til mange av dem.

Storvatnet på Lundamo er ett av dem. Her har en interessegruppe tilrettelagt bredden langs vatnet, med gapahuk og rampe, og skapt et trivelig område både for dem som vil fiske og bade. Det er både ørret og røye i vatnet, men de er små, så den helt store fangsten kan man ikke regne med, men fiske i dette vatnet er utmerket for eksempel for barn.

Gyllvatnet på østsiden av Gaula og Kvernvatnet på Krogstad på Hovin er to andre alternativer, og i disse vatnene er det fritt frem for fiske, uten kortsalg.

Vatnene Ånøya, Svorksjøen og Skjeggstadvatnet på Hølonda er veldig flotte fiskevatn, og her er det mulig å få ørret med litt størrelse. Det tas fisk på mellom to og tre kilo i Svorksjøen hvert år, og fisken biter villig.

I disse vatnene må man løse fiskekort, men barn fisker gratis.

Et eldorado for tur

Holtålen kommune byr på utallige muligheter for å oppleve trøndersk natur på sitt beste.

I de store fjellområdene i Holtålen kommune lokker 120 blinkende fjellvatn og 40 kilometer elv. Sommeren er lang, og stillheten stor, og muligheten for å få en ørret eller røye på kroken er heller slettes ikke liten.

– Det er fisk over alt, forteller fjelloppsyn Terje Borgos, og nevner fiskevann i hopetall, som Øyungen, Hessjøen, Elgsjøen og Forolsjøen.

Både private grunneiere og fjellstyrene i Haltdalen og Ålen selger fiskekort. Fjellstyrene forvalter de seks statsallmenningene, som utgjør store areal i kommunen. Her finnes flere hytter, som står åpne for fjellfolk. Det er også bygd gapahuker ved noen fjellvatn. Ved Laugen, nord for Øyungen, er det tilrettelagt en fiskeplass for bevegelseshemmede. Fjellstyrekontoret i Ålen selger fiskekort, men det er mulig å kjøpe kort også ved butikker, overnattingssteder og bensinstasjoner.

Det selges kort for garn- og oterfiske i tillegg til stangfiske, men flere av disse har begrenset antall, og blir raskt solgt ut.

Elv og vatn i Skaun

I Skaun ligger Laugen, lett tilgjengelig og med veldig fine fiskeplasser. Det er nesten sikkert at du får fisk her, uttaler leder for fiskeutvalget i Skaun Jeger- og Fiskerforening, Sven Fugger.

Fiskekort kjøpes gjennom iNatur, og det går an å leie båt på dette vatnet.

Våddan er et fantastisk ørretvatn, men det er litt mer krevende. Fiskekort kan man kjøpe i en postkasse ved vatnet, og det mulig å fiske her for rullestolbrukere.

Børsaelva er ei sjarmerende smålakselv, hvor det er store muligheter for å få laks uten nødvendigvis å investere stor i dyrt utstyr. Elva er lett tilgjengelig, og det er rullestolrampe ved sykehjemmet i Børsa. Fiskekort kjøpes på Coop i Børsa.

Vigda i Buvika er også ei fin smålakselv. Her er det fint tilrettelagt tursti rundt elva, og mange av fiskeplassene er lett tilgjengelig for alle. Fiskekort kjøpes på bensinstasjonen i Buvika.

(Artikkelen sto også på trykk i Trønderbladets Sommermagasin som kom ut den 23. juni.)

ELVEFISKE: I Vigda er det muligheter for å få en og annen smålaksen på kroken. Foto: Arkiv
IDYLL: Storvatnet på Lundamo. Foto: Arkiv