– Vi kunne sikkert hatt et 200 mann stort gitarorkester hvis alle søkerne hadde fått førstevalget sitt innvilget, sier kulturskolelærer Ingrid Øien til Trønderbladet.

Den siste uka har hun stått i spissen for en rekrutteringskampanje, der elever fra kulturskolen i Midtre Gauldal har holdt konserter på alle barneskolene i området. Sist torsdag var de på Singsås, mandag  besøkte de Soknedal, tirsdag var de i Budal - før det hele ble avrundet på Støren barneskole i går formiddag.

Fraværende tilbud

Søknadfristen for opptak går ut 1. mai, og Øien er klar på at de ønsker å gi et så bredt tilbud som mulig.

– Rekrutteringen er forsåvidt god, men et stort flertall ønsker enten å spille gitar eller å synge. Det er de "kule" instrumentene som dominerer. I tillegg er dans populært, der vi har grupper helt ned i fireårsalderen, forteller hun.

Interessen for lyd og lys er også stor, men trekkspillere er det få av - og enda verre er det med fiolinen. Akkurat nå finnes det faktisk ikke et fiolintilbud i Midtre Gauldal.

– Til det er det for få søkere, så nå har vi ingen fiolinlærere, men det ønsker vi selvfølgelig å gjøre noe med, påpeker hun.

– Kulturskolen skulle gjerne også hatt et større antall blåsere, så der ønsker vi å lære opp enda flere fra korpsene i området.

Gjør som på TV

Leder i kulturenheten, Arnfinn Solem, bekrefter at gitarbølgen fortsatt skyller inn over kommunen. Trenden fortsetter slik den har gjort de siste årene for den rundt 300 elever store kulturskolen.

– Dette er noe som går i bølger. For 30 år siden skulle «alle» spille el-orgel, og etter det har piano vært veldig populært. Akkurat nå ser barna på TV og talentkonkurranser, og vil gjøre det forbildene gjør. Mange av gutta vil spille i band, og da er gitaren førstevalget, sier han.

– Samtidig har vi jo sterke tradisjoner for både fele og trekkspill her i området, så jeg både håper og tror at det kommer tilbake. Samtidig er det vår jobb å legge til rette for det behovet som melder seg.

Konkurranse om plassene

I og med at søknadsbunken for de mest populære instrumentene er såpass stor, kan du ikke regne med at barnet ditt kommer inn på for eksempel gitar eller sang på første forsøk.

- Så fremt vi har plass, tar vi inn alle. Blir det venteliste, diskuterer vi blant annet med læreren om hvem som skal prioriteres, og da er alder noe som kan bli avgjørende, sier Ingrid Øien.

- For en seksåring kan jo fort fingrene bli for små for å traktere instrumentet på en skikkelig måte, så da kan det hende vi helller slipper til en på 11.

Nå håper Øien på stor oppslutning 1. mai, slik at kommunen kan slippe til enda flere spilleglade unger.