Flere generasjoner møtte opp da Tømmesdalen grendahus hadde dugnad forrige lørdag. 30–35 personer var til stede.

Hjelper til

- Vi hjelper til bitte litt, sier Ingrid Buklev.

Sammen med søstrene Andrea og Aurora Buklev bærer hun inn puter og annet som har vært ute til lufting. Andre kutter ned vegetasjon og inne blir det vasket og ryddet. Leder Per Olav Krogstad forteller at de også beiset. Under rydding fant de for øvrig skolemateriell fra Tømmesdalen skole som ble lagt ned i 1962. Den en meter lange «planken» er avbildet på Trønderbladets nettside.

Etter ei arbeidsøkt samles alle til felles varmt måltid. Praten går lett ved bordene.

Tømmesdalen grendahus er i en heldigere situasjon enn andre grendehus rundt om i Melhus. Tidligere er Bøndernes Hus i Melhus sentrum blitt revet, og på tomta skal det bygges leiligheter. Lundamo samfunnshus er blitt solgt, og er nå treningssenter. Frisørsalongen har fortsatt sin virksomhet i huset. Politikerne i Melhus sentrum drøfter bygging av kulturhus eller kultursal, mens tidligere politiker Joralf Rindli (Frp) sa under ei politikersamling i Vonheim på Hølonda at Melhus ikke trenger kulturhus fordi kommunen har så mange grendahus.

Lukket grend

- Vi er heldige med at vi er i ei lukket grend. Nyinnflyttede møter opp for å føle tilhørighet. Vi som bor mellom de to feristene, har alle et eiendomsforhold til Tømmesdalen grendahus, sier leder Per Olav Krogstad.

Tømmesdalen grendahus ble bygd i 1988 og blir jevnlig vedlikeholdt. Kjøkkenet skinner, og er godkjent av Mattilsynet. Krogstad forteller at det er dekketøy til 180 personer.

- Trivselsfaktoren er større med 120 enn 180, forklarer Krogstad.

Bryllup er de største arrangementene. Inntektskildene er utleie og ikke minst den årlige basaren. Derimot blir grendahuset ikke utleid til offentlig fest.

- Heldigvis klarer vi oss selv, og dette er ett av grindahusene som er veldrevne. Vi klarer å investere etter hvert. I fjor kjøpte vi ny ovn, forteller Krogstad.

Antall utleiebestillinger har gått litt ned, og Krogstad sier at det er ledige tidspunkter i år.

Gåsbakken

I nabobygda Gåsbakken står Grendstuggu. Der kalte laget inn til ekstraordinært årsmøte i slutten av april for å drøfte forsamlingshusets framtid. Leder Frode Stenset forteller at det var god stemning på årsmøtet, og at det ble satt ned to arbeidsgrupper som skal jobbe med aktiviteter som kan gi inntekter til Grendstuggu.

Konklusjonen er at det er vilje til fortsatt drift. Første post på programmet er pinsemoro.

- For enkelte betyr grendahuset mye mens andre har det travelt. Folk er så opptatt av andre ting som idrettslaget. De har ikke kanskje ikke så mye tid, og da blir forsamlingshuset lett offer, sier Stenset.

Stenset peker på at naboen Korsvegen har samfunnshuset som en del av skolen.

- Når samfunnshuset er integrert i skolen, slipper bygdefolket å drive dugnad, konstaterer Stenset.

HJALP TIL: Andrea, Ingrid og Auroa som alle har etternavnet Buklev. Bak Per Olav Krogstad og John Fremo. Foto: Gunn Heidi Nakrem
NY GIV: Grendstuggu på Gåsbakken. Foto: Gunn Heidi Nakrem