Beboerne langs drikkevannskilden Benna og tilsigsvannet Grøtvatnet, har klaget på vedtaket Fylkesmannen gjorde om at Trondheim kommune (Metrovann) får gå i gang med ekspropriasjon.

Hos Fylkesmannen

Klagen er sendt til Fylkesmannen, og juridisk rådgiver Henrik Øvrebø opplyser at klagebehandlinga er i den avsluttende fasen.

– Deretter vil den bli videresendt til Miljødirektoratet, sier Øvrebø.

Ved en klagebehandling skal klagen fremmes for det organet som behandlet saken første gang. Øvrebø opplyser at det enten ikke blir ny klagebehandling og en forberedelse til videre klagebehandling hos Miljødirektoratet eller at Fylkesmannen omgjør sitt vedtak.

– Fylkesmannen har kompetanse til å omgjøre vedtaket. Jeg kan ikke si noe om vi kommer til å gjøre det, sier Øvrebø.

Øvrebø kan heller ikke kommentere når saken eventuelt sendes videre.

Trondheim kommune fikk klarsignal til å starte ekspropriasjon hos de grunneierne som ikke har villet skrive avtale om klausuleringsreglene for Metrovann. Nesten ingen grunneiere har villet det fordi de mener reglene er for strenge og kostbare.

Klausulering

For å få godkjent drikkevann fra Benna som har Grøtvatnet som tilsigskilde, har Trondheim kommune og Melhus kommune foreslått klausuleringsregler. I reglene er det for eksempel krav om tette kloakktanker, begrenset dyrehold i området og ikke bruk av naturgjødsel ved vannkanten. Viktige spørsmål for grunneierne har vært muligheten til gjenoppbygging etter brann og om de får dekket merutgiftene på flere hundre tusen kroner for påbudte kloakktanker.

Trondheim kommune og Melhus kommune samarbeider om Metrovann som skal sørge for reservevann til Trondheim og Malvik mot at Melhus får bruke Jonsvatnet som reservevannskilde. Benna skal fortsatt være permanent drikkevannskilde for halvparten av innbyggerne i Melhus, og i skal i tillegg forsyne de sørlige delene av Trondheim med permanent drikkevann.

Levering

Berørte beboere mener at Trondheim kommune og Melhus kommune ikke kan starte levering av vann fra Benna før klausuleringsklagen er ferdigbehandlet. En av dem som framholder det, er Tor Agnar Eid. Han mener at de nye klausuleringsreglene ikke gjelder før saken er avsluttet.

– Det er levert vann fra vannverket i mange år. De kan imidlertid ikke starte vannverket for fullt før klausuleringsreglene er på plass, sier juridisk rådgiver Øvrebø.

Prosjektleder Terje Klungerbo i Melhus kommune mener Melhus kan levere vann, og han viser til at kommunen har hatt rettigheter til det i mange år.

Prøvedrift

– Før ferien vil vi starte prøvedrift, og i løpet av høsten kan det bli vann fra Benna i kranene, sier Klungerbo.

De abonnentene som sokner til Benna, får vann fra Jonsvatnet for tida. Vannbehandlingsanlegget til 55 millioner kroner er ennå ikke ferdig, men skal snart ferdigstillelses.

– Melhus kommune har rett til å ta ut vann fra Benna. Det blir ikke levert vann til Trondheim før klagen er behandlet. Klagen gjelder klausuleringa, sier Klungerbo.

Med i Metrovann er også føring av kloakk fra Melhus til renseanlegget i Trondheim. Rør legges nå til Trondheim, og kloakknettet skal være klart til drift når byggearbeidene langs Heimdalsvegen er ferdig. Pumpestasjoner er også i ferd med å bli bygd. Klungerbo forteller at Statens vegvesen har bedt om å få forberedt røropplegg for å ha slukkevann til tunnelene på ny E6. Melhus kommune har på sin side signalisert at det er aktuelt å få til kloakknett sørover i kommunen når ny E6 bygges.