Like utenfor Liøya barnehage på Støren renner Sokna, og livet i elva gir læring og opplevelser for ungene. Nå er det laksefestival i barnehagen, og torsdag ble det tur til natursenteret for å spise lakselunsj. Den hadde barna laget sjøl, til 50 personer.

– Det var litt av en jobb, men barna har vært veldig ivrige, forteller Frode Døsvik, leder for utegruppa i barnehagen.

Les også: Krangler fortsatt om Gammelsaga

Torstein Rognes ved Gaula natursenter fortalte om laksens liv i elva. Om hvordan yngelen overlever uten å spise den første tida, og hvorfor laksen kommer tilbake til elva der den ble klekket. Tidligere har ungene vært på tur med minibuss opp i fjellet for å se hvor Gaula begynner. De har også studert elva når den er flomstor, og når den er kjempeliten. Under laksefestivalen denne uka skal de til og med åpne en laks for å se inni, og for å lære hvordan den er bygd.

Årlige matfester

– Vi ønsker å la barna oppleve naturen, og la dem erfare hva den har å by på. Gode smaker er en del av dette, og det kortreise er viktig. Tidligere har vi hatt både rypefest og elgfest i barnehagen, forteller Frode Døsvik.

– Kommer laksen de spiser fra Gaula?

– Vi var tidlig inne med en bestilling, og trodde det skulle gå i orden. Men leverandøren lyktes ikke likevel, opplyser Døsvik.

– Har det vært aktuelt for ungene å fiske sjøl?

– Nei, i elva er det nok ikke det. Men vi har vært på andre fisketurer, og det har vært populært, sier Frode Døsvik.

Laksen gikk unna

Det var stor spenning da de varme laksepakkene ble åpnet på plena mellom natursenteret og Gaula. Det ble servert poteter, rømme og flatbrød til. I pakkene var det laks, gulrot og purre. Dette hadde barna skåret sjøl, og kokken i barnehagen stekte alt ferdig. For å unngå kø på potetskrellinga fant noen unger fram ostehøvler, og fikk de til å fungere på potetskallet.

Les også: Stort ja til kommunal barnehage

Alle barna smakte på laksen, og noen spurte til og med etter mer. Med is til dessert ble det et perfekt måltid. Til suset av Gaula.