– Jeg var ikke klar over at medlemmene av ungdomsrådet ikke fikk møtegodtgjørelse før jeg skulle se på reglementet for folkevalgte, sier assiterende rådmann Morten Bostad i Melhus kommune.

Etterlyste utbetaling

Politiker Grete Svegård (Ap) tok kontakt med Trønderbladet etter at hun luftet spørsmålet om godtgjørelse til ungdomsrådet i siste kommunestyremøte. Der kom det fram at ungdomsrådet ikke hadde fått godtgjørelse, og at barne- og ungdomskonsulenten som fungerer som sekretær og tilrettelegger for ungdomsrådet, hadde opplyst at ungdommene ikke fikk møtegodtgjørelse etter en avtale mellom konsulenten og rådmannen.

Dette syntes Svegård var underlig, og hun tok altså kontakt med Trønderbladet for å høre om avisa kunne etterlyse utbetaling til ungdomsrådet.

– Jeg synes det er for galt at ungdommene ikke skal få møtegodtgjørelse, og jeg ville sett reaksjonen hos oss i komite for liv og lære at vi ikke skulle få noe. Hvis noen skal bestemme om møtegodtgjørelse skal betales ut eller ikke, er det kommunestyret og ikke barne- og ungdomskonsulenten eller rådmannen, sier Svegård.

Svegård forteller at hun er en forkjemper for dugnadsinnsats, men hun mener møtegodtgjørelse er en viktig signaleffekt og bidrar til å rekruttere ungdom til kommunestyret. Kommunestyret vedtok etter en debatt om hvor stor møtegodtgjørelsen skal være, at representantene i ungdomsrådet skal ha 1,25 promille av 92 prosent av stortingslønn (litt i underkant av 1000 kroner) pr. møte.

Undersøkte

Da Trønderbladet tar kontakt med barne- og ungdomskonsulenten for å høre om det har skjedd noen utbetaling, viser hun til rådmannen. Rådmann Katrine Lereggen forteller at siden hun nylig er ansatt, vet hun ikke hva som har skjedd.

Assisterende rådmann Morten Bostad setter i gang med å undersøke saken, og slår fast at ungdomsrådet ikke har fått noe møtegodtgjørelse.

Har krav

– De har krav på godtgjørelse, og godtgjørelsen er utenom de 50.000 kronene som ungdomsrådet har fått over budsjettet. I stedet for å motta godtgjørelse, har barne- og ungdomskonsulenten hatt en intensjon om at pengene skal brukes i Taveta i Kenya. Slik skal det ikke være. Det har vært en idealistisk tankegang som har brutt med reglementet, sier Bostad.

Melhus kommune har Taveta som vennskapskommune, og ungdomsrådet har vært der flere ganger sammen med barne- og ungdomskonsulenten. Trønderbladet har både ringt og sendt melding til barne- og ungdomskonsulenten for å høre om pengene som skulle ha vært utbetalt som møtegodtgjørelse, er blitt gitt til Taveta eller hvor de er. Henvendelsene er ikke blitt besvart.

Ikke møtebok

– Det er ei utfordring for oss å hente inn de siste fire årene, fordi det ikke er ført møtebok over hvem som har deltatt på møtene i ungdomsrådet. Ifølge barne- og ungdomskonsulenten har det vært en uformell struktur med ungdommer som har kommet og gått, og møtene har vært av ulik varighet, sier Bostad.

Møtegodtgjørelsen betales ut fra samme post som godtgjørelse til politikerne, og inngår ifølge Bostad ikke i de 50.000 kronene som er avsatt til ungdomsrådet. Med det nye reglementet der ungdomsrådet er ført opp som ett av de kommunale rådene, må det føres møtebok, forklarer Bostad.