Sykefraværet innen pleie og omsorg i Midtre Gauldal har vært høyt i flere år. Det er det fortsatt.

Formidabel økning

I første halvår i år, har sykefraværet ligget på hele 14,1 prosent for sykehjemmet på Støren. I de to første kvartalene i fjor, lå fraværet der på henholdsvis 8,9 og 8,2 prosent. Økningen er dermed formidabel.

I hjemmetjenesten er tendensen positiv, fraværet går ned. Men det er fortsatt høyt: 11,4 prosent i første kvartal, og 10,2 prosent i andre. Tallene for fjorårets to første kvartal var på henholdsvis 11,8 og 11,1 prosent.

– Sammensatte årsaker

Det høye sykefraværet er det ulike og sammensatte årsaker til, ifølge Hege Almås som er enhetsleder for Pleie og omsorg.

– Muskel- og skjelettlidelser, alvorlig sykdom samt skader som har oppstått på fritiden er hovedårsakene til langtidssykmeldinger, sier Almås om den kraftige økningen i sykefraværet på sykehjemmet.

Hun understreker på at tendensen innen hjemmetjenesten er positiv.

Vil øke grunnbemanningen

Tillitsvalgt Kari Stensås mener økt grunnbemanning er løsningen for å få ned det altfor høye sykefraværet.

Flere må være på jobb til enhver tid. Og Stensås mener det ikke vil koste mer penger.

– Pengene ligger der. Et sykefravær på 14 prosent koster utrolig mye penger.

Hun mener at en del av potten som i dag går til å leie inn sykevikarer, i stedet bør investeres i en økt grunnbemanning.

Med flere folk på jobb i utgangspunktet, mener Stensås at enheten kan slippe å leie inn sykevikarer hver gang noen har korttidsfravær, som for eksempel ved influensa.

– Og når man er flere folk i utgangspunktet, kan også de som har en del plager, som muskel- og leddsmerter, være på jobb selv om de føler de ikke er i stand til å yte 120 prosent.

Enhetsleder Hege Almås er enig med Stensås i at økt grunnbemanning er en god løsning, men understreker at de likevel må ha en viss pott til sykevikarer. Helt fri for sykefravær blir man aldri.

Tillitsvalgt Kari Stensås mener løsningen på sykefraværet, er økt grunnbemanning. Hun mener det ikke vil koste mer penger, pengene brukes allerede i dag på sykevikarer. Foto: Marthe Eid