Hvis Midtre Gauldal må vente til 2016 med å kreve inn eiendomsskatt, vil det bidra til sju millioner lavere inntekt enn budsjettert i 2015.

Leder for administrasjonsutvalget, Bjørn Enge i Høyre, sier det vil få omfattende følger dersom det viser seg at eiendomsskatten må vente med å bli innført til neste år.

– Kommunen vil i første omgang få et inntektstap på 7 millioner kroner. Dette er et betydelig beløp for en kommune som allerede sliter økonomisk.

Eiendomsskatt for private boliger og fritidsboliger i Midtre Gauldal ble vedtatt i fjor, men takseringen av eiendommene i kommunen ble ikke ferdig før i september i år. I loven om eiendomsskatt står det at fristen for utskriving er 1.mars, "så langt råd er", og det stilles nå spørsmål til om kommunen har brutt loven ved å gå over fristen med seks måneder.

Forholder seg passiv

Ordfører Sivert Moen (Sp) sier han ikke har mulighet til å gi en utvidet kommentar før fasiten er klar på om kommunen har gjort noe lovstridig i forbindelse med utskriving av eiendomsskatten, men han mener i utgangspunktet at kommunen ikke har et juridisk problem.

– Nei, det mener jeg ikke. Jeg forholder meg likevel helt passiv inntil det foreligger et avgjørende svar på om det er gjort noe lovstridig. I verste fall blir vi nødt til å sette opp skatten i årene som kommer for å dekke inn tapet av inntektene.

Vanskelig å kutte

Er det så enkelt at kommunen bare kan sette opp skatten når dere ser det som nødvendig?

– Dette har med et overordnet budsjett å gjøre, og drift av kommunen. Får vi ikke inn penger sitter vi med et underskudd. I verste fall er det en mulighet for at vi må øke eiendomsskatten for å få inn de pengene som er tapt. Jeg er også klar over at mange forventer at eiendomsskatten skal bort, men resultatet er da at kommunen mister mange tjenester, sier Moen.

Løftebrudd

Nylig avgått ordfører i Arbeiderpartiet, Erling Lenvik, er usikker på om det er mulig for kommunen å kreve inn dagens eiendomsskatt, og vil i likhet med ordføreren avvente litt med å kommentere saken.

– Er det feil må man jo finne ut av det, men dette må håndteres riktig, sier Lenvik.

Han peker likevel på at konsekvensen kan bli en utsettelse av eiendomsskatten. At Moen foreslår muligheten for å øke eiendomsskatten for å minske underskuddet, mener han høres urimelig ut.

– Hvis posisjonen ønsker å øke eiendomsskatten er vel ikke dette i tråd med valgløftene deres, så det høres spesielt ut. Uten at jeg har satt meg godt inn i saken, så tenker jeg umiddelbart at kommunen får en økonomisk smell dersom skatten må utsettes, og man må kutte for å dekke inntektstapet, det er det ingen tvil om.

– Er saken problematisk for kommunen slik du ser det?

– Jeg ser ikke det for øyeblikket, men jeg må få satt meg mer inn i saken for å høre hvilke vurderinger som er gjort. Det er satt en frist, men jeg er veldig usikker på om det er mulig å gå fram slik det er gjort, sier Lenvik.

ENIGE: Bjørn Enge (t.v.) og Erling Lenvik er enige om at det vil bli tøft økonomisk dersom det ikke blir noe av eiendomsskatten i 2015. De er begge kritiske til ideen om å kompensere med økt skatt. Foto: Arkivfoto