– Jeg har med tiden blitt vant med at ting går sakte. Det har vært svært frustrerende, og tregheten har skapt problemer både for oss selv og kundene våre, sier Winsnes, som driver både med catering, selskapsutleie, overnatting og lakseturisme på gården.

Rimelig og effektivt

Han tok selv initiativet til det som nå endelig har kommet på plass. Etter å ha vært i kontakt med IKT-sjefen i kommunen, Göran Johansson, ble han sendt videre til Pål Magnar Dahlø, som er prosjektleder for digital infrastruktur i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Da åpnet det seg en mulighet.

– Her fikk vi muligheten til å prøve ut en ny teknologi som både leverer etter fremtidens krav til hastighet (30 Mbit/s) og er kostnadsbesparende. Da er det viktig å gi gass.

Veggantenne

Bredbånd til innbyggere og næringsinteresser i området har ifølge leverandøren Gauldal IKT vært en utfordring på grunn av tekniske begrensninger i telenettet. Dette har nå løst seg ved å velge en annen teknologi som er helt uavhengig av det eksisterende telenettet, og det til en pris under 100.000 kroner.

Løsningen med fast trådløst bredbånd innebærer at abonnenten monterer en utendørs antenne på husveggen som rettes mot en basestasjon.

Billig og bra

Dette vil ofte gi et bedre bredbåndsnett med høyere kapasitet enn ADSL, ifølge leverandøren.

– Her går signalene gjennom lufta i stedet for gjennom en kabel. Du merker ingen forskjell på dette og vanlig fiber, mener konsernsjef i Gauldal Energi, John Reese.

Teknologien, som er svært vanlig blant annet i Asia og Storbritannia, har fått et stort løft den siste tiden. Nå kan man ved hjelp av radiosignaler og spredte basestasjoner konkurrere med andre metoder som går på kabel. Det var dette pilotprosjektet på Winsnes skulle vise.

Utbyggingen er gjort mulig gjennom et samarbeid med Sør-Trøndelag fylkeskommune og Midtre Gauldal kommune.

– Dette er et svært godt alternativ, og mye billigere enn å legge fiber til hvert enkelt hus. Dette blir et viktig prosjekt å vise fram både for fylket og resten av landet, sier Pål Magnar Dahlø.

Håper på flere

Fylkeskommunen har som en liten del av den mer omfattende bredbåndssatsninga «full bredde» også handlefrihet til å finansiere mindre prosjekter med statlige midler - da spesielt rettet inn mot småbedrifter på steder der dekningen er dårlig. Disse prosjektene samarbeider de med kommunene om, både når det gjelder finansiering og prioritering.

– Siden 2006/2007 har vi bygd ut bredbånd for 100 millioner kroner i fylket – til omtrent 10.000 bygg. Behovet er stort, og mange mangler grunnleggende godt bredbånd. Den farten vi får her er god nok til å holde tritt i kanskje ti år fremover – den møter fremtidens behov, sier Dahlø.

Strålende fornøyd

Det var tidlig i desember selve basestasjonen kom opp på Winsnes, og etter litt småjusteringer og godt samarbeid med Gauldal IKT, er nettet nå svært stabilt, ifølge Jakob Winsnes.

– Det er som natt og dag. Jeg har tidoblet kapasiteten, sier han og smiler fornøyd.

Ser muligheter

Göran Johansson i kommunen mener dette kan være løsningen også ellers i bygdene rundt omkring i Midtre Gauldal.

– Vi får en del henvendelser, men mange ganger er det ikke så enkelt og billig å få til. Det kan koste flere millioner for få husstander, og du kan risikere å stå på venteliste i mange år, forteller IKT-sjefen, som sier han er bekymret for at skillet mellom bygd og by skal bli for stort.

– Her ser vi at vi kan få til dekning i mange områder for de samme pengene, og dette beviser at vi gjennom samarbeid kan få til noe som hjelper mange.

Denne masta på andre siden av veien for Storstuu Winsnes er basestasjon for bredbåndssignalene på Winsnes, og kan potensielt gi betydelig kjappere nett til 20-30 husstander i området. Foto: Elling Finnanger Snøfugl