En av bussholdeplassene ved Øya ligger på motsatt side av E6, og elevrådet er bekymret for sikkerheten til elevene. De må krysse vegen på ei tid på dagen da den er mest trafikkert, og på denne tida av året er det også helt mørkt.

Både Marit Krogstad og Kim Andre By har sett flere nestenulykker.

SE VIDEO TATT AV MARIT KROGSTAD TIDLIGERE I HØST.

– Daglig opplever vi skumle situasjoner, og det oppleves drøyt at vi må krysse E6 når det er så mye trafikk. Jeg hører om elever som gruer seg til skolen på grunn av det de opplever, sier Marit Krogstad.

– Vi har en farlig skoleveg, og ser daglig at elever tvinges til å ta unødvendig risiko. Skolen har jobbet i veldig mange år med å få til en sikker kryssing av E6, og vi føler at vi har støtte derfra, sier Kim Andre By.

Jobber mot politikerne

Nå er det elevrådet som tar tak i saken, og krever at det blir gjort noe. De vil invitere ordfører og varaordfører til skolen for å diskutere saken, og ønsker å gjøre henvendelser til Samferdselsdepartementet. Elevrådet ser at trafikken øker mye på E6, og etter at Øya startet med ungdomsskole i fjor har elevene blitt yngre. Marit Krogstad og Kim Andre By ser ikke argumentet med at ny E6 vil løse problemet.

– Vi kan ikke vente på ny E6. Dette handler om sikkerheten vår i dag, sier Marit Krogstad.

Hun kommer sørfra med buss hver morgen, og opplever ofte å stå i tre til fem minutter før det blir en glippe i trafikken. Ei stor gruppe står alltid og venter på fri veg, og hun ser at noen fristes til å ta sjanser.

Les mer: Sju kjørte for fort første skoledag

Anbefaler Kvål sentrum

Politikere i Melhus har sagt at elevene kan bruke bussholdeplassen i Kvål sentrum, for å krysse E6 der på grønt trafikklys. Men Marit Krogstad sier det er uaktuelt. Dit er det nesten én kilometer.

– Da må jeg ta en buss som går en time tidligere for å rekke fram. Jeg kjører også taxi hver morgen sammen med andre for å komme til bussen, og en tidligere buss gjør at jeg må bestille taxi og kjøre alene, sier Marit.

Kim Andre bor i Trondheim, og må krysse E6 i rushtida hver ettermiddag. Han sier at elevene flere ganger opplever å miste bussen fordi de ikke kommer seg over vegen.

Både Marit og Kim Andre mener det er urealistisk å få til et fotgjengerfelt over E6, for da må farten ned i maksimalt 50 kilometer i timen. I dag er det 70-sone forbi Øya.

Elevrådet jobber nå for undergang, og Kim Andre kaller henvendelsen denne gangen «et siste nødskrik».

Les mer: Slutter som rektor ved Øya

Kim Andre By har sitt andre skoleår på Øya videregående, mens Marit Krogstad startet i høst. De er medlemmer i elevrådet, og går til kamp for å få undergang under E6. Foto: John Lerli