Norsk Kylling betaler bøndene som produserer for seg, en godtgjøring for at bedriften har redusert inntaket av kylling. Nortura har også reduksjon i produksjonen, men ingen kompensasjon til sine leverandører.

Kylling-giganten på Støren er avhengig av sine produsenter i både gode og dårlige tider, og det er derfor svært positivt at bedriften tar vare på kyllingbøndene når anleggene ikke utnyttes fullt. Dette er en god ordning for bøndene, og det setter også Norsk Kylling i et godt lys som ansvarlig «arbeidsgiver».

Nå skal det sies at det ikke er dårlige tider i bransjen, men det er tegn som tyder på at etterspørselen etter kylling er i ferd med å flate ut. Kyllingen har hatt en enorm vekst på det norske markedet de siste 10-15 årene, og det anvendelige fjørfekjøttet er blitt blant de vanligste produktene i det norske kjøkkenet.

Forskerutsagn i norske medier om antibiotikaresistente bakterier i norsk kylling, har nok fått en del forbrukere til å velge annerledes når de fyller handlevogna. Dersom man behandler kyllingen skikkelig og tar forholdsregler når det gjelder hygiene, er imidlertid bakteriene ufarlige. Det er ingen risiko å spise kylling så lenge den er gjennomstekt eller kokt. Bransjens utfordring er nå å overbevise det norske folk om at kylling er sunt og trygt når man bare behandler kjøttet riktig.

Norsk Kylling annonserte i fjor etter flere kyllingbønder, og antallet produsenter har økt gradvis til de 127 som i dag leverer til Støren-bedriften. Så lenge salgssvikten av kylling vedvarer, vil det ikke bli tatt inn flere produsenter. Det er selvsagt et nødvendig tiltak for at de 127 ikke skal rammes ytterligere.