Sist vinter var det ifølge Miljødirektoratet 3 ulvefamilier i Norge, 5 i grensetraktene og 30 i Sverige.

Unge ulver fra familiene i Sverige og i grensetraktene vandrer omkring, og vandringa starter gjerne når snøen har smeltet slik at de ikke kan spores via snø. Erfaringa til jaktlaget i Gauldalen var at sporing i sommerterreng er meget vanskelig, og at det heller ikke hjelper å ha med hund.

Virket uredd

I juni dukket det opp en ulv som virket lite sky, og som også vandret i tettbebyggelse på Lundamo - noe som skapte uro blant folk.

Miljødirektoratet registrerer at det ropes på fellingstillatelser, men på nettsida viser de til at unge ulver ofte vandrer langt og fort. Da kan ulven være ute av området når det oppdages at sauer er bitt eller drept.

– Det er lett å forstå at husdyrskader som unge ulver står bak er en stor påkjenning for dyreeierne. Skadene er uforutsigbare, og det finnes ikke gode forebyggende tiltak mot ungulver som dukker opp i beiteområdene, sier avdelingsdirektør Yngve Svarte i Miljødirektoratet på direktoratets nettside.

Miljødirektoratet tror jaktlagene gjør så godt de kan, men at ulven lærer seg å frykte mennesker og forflytter seg fort. Bruk av løse hunder vil direktoratet ikke tillate, og direktoratet mener helikopter er uegnet om sommeren på grunn av blader på trærne.

Snarer og gift

Bruk av snarer, gift, sakser eller feller mener direktoratet ikke er i tråd med norsk jakttradisjon. Direktoratet opplyser på nettsida si at det har forståelse for at jegerne kan bli frustrerte, men at utradisjonelle jaktmetoder likevel ikke kan godtas.

Miljødirektoratet ble dannet 1. juli ved at Direktoratet for naturforvaltning og Klima- og forurensningsdirektoratet ble slått sammen.

Les også: ulv er ei tikkende bombe

måtte avlive ulveskadd lam